Hopp til innhold

Gresk politi startet tømming av flyktningleir ved Makedonia

Minst 200 politifolk har startet arbeidet med å evakuere den provisoriske flyktningleiren Idomeni i Hellas. Leiren på grensa til Makedonia har huset over 8.400 flyktninger og migranter.

8400 mennesker skal flyttes fra Idomeni ved grensen til Makedonia til andre mottak i landet.

I tillegg til politifolkene var rundt 20 politibiler og et helikopter også på stedet i dag i forbindelse med tømmingen av leiren.

De fleste av flyktningene skal etter planen bosettes under mer ordnede forhold i en ny leir i gamle industrianlegg utenfor Thessaloniki i løpet av de neste ni dagene, opplyste regjeringen i går.

Migrantene i Idomeni har tilbrakt en kald og våt vinter under svært kummerlige forhold. De håpet grensa skulle åpnes igjen, så de kunne fortsette reisen mot nord og et bedre liv. Hjelpeorganisasjoner har slitt med å gi dem tilstrekkelig mat og helsehjelp i de provisoriske og overbefolkede leirene.

Flere drar frivillig

Rundt 2500 mennesker har de siste to ukene gått med på å forlate Idomeni-leiren på og dra til en statlige mottaksleire. Flere er tidligere militærleire som er gjort om til flyktningeleire.

– Vi vil ikke dra til en militærleir. Hva skal de gjøre med oss der? Skyte oss? Det spørsmålet stiller 35 år gamle Ahmed fra Syria til nyhetsbyrået AFP.

EUROPE-MIGRANTS/GREECE BORDER CAMP

TØMMING: Migranter og flytkninger flyttes fra leir på grensa mellom Hellas og Makedonia

Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / Reuters

En talsmann for myndighetene i landet, Giorgos Kyritsis, sier til nyhetsbyrået Reuters at evakueringen foregår i rolige former.

EU fornøyd

Nyheten om tømmingen av leiren, ble vel mottatt av EU-kommisjonen. Talsperson Margaritis Schinas sier at Brussel har "gjentatte ganger uttrykt ønske om at disse meneskene bør flyttes fra midlertidige leire til mer organiserte mottaktsleire".

– Vi håper at det ikke vil bli nødvendig å bruke vold, sier Schinas.

Flyktet fra krig og fattigdom

EUROPE-MIGRANTS/GREECE-MACEDONIA

MÅ FLYTTE: minst 8.500 migranter som har bodd i den midlertidige flyktningeleiren på grensa mellom Hellas og Makedonia, skal nå flyttes.

Foto: KOSTAS TSIRONIS / Reuters

Det er mennesker som har flyktet fra krig, forfølgelse og fattigdom i Midtøsten og Asia som har strandet i leiren i Idomeni etter at Makedonia og Balkan innførte strengere regler for å hindre dem i å reise videre nordover i Europa. Mange i leiren er kvinner og barn som håper å gjenforenes med mannlige slektninger som har dratt alene i forveien, ofte ved hjelp av menneskesmuglere, og de nekter å gi opp håpet om å komme lenger nordover.

Totalt er det mer enn 54.000 flyktninger og migranter i Hellas, ifølge anslag fra myndighetene.

Statsminister Alexis Tsipras i den venstreorienterte regjeringa i Hellas, har i flere måneder prøvd å overbevise flyktningene om å reise fra Idomeni til mer etablerte leire, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sammenstøt

Det har vært flere sammenstøt mellom politi og innbyggerne i Idomeni-leiren. Sist måned ble rundt 260 mennesker såret da makedonsk politi skjøt tåregass mot en gruppe som prøvde å storme grensegjerdet. Leger sa det også ble brukt gummikuler, men det benektet myndighetene i Makedonia.

Les mer: Hellas fordømmer makedonsk politi

Les mer: Makedonsk politi brukte tåregass mot flyktninger

SISTE NYTT

Siste nytt