Hopp til innhold

Hellas tilbyr høyere pensjonsalder og luksusskatter

En økning av pensjonsalderen og høyere skatter for de med mest penger, er blant forslagene som den greske regjeringen har lagt frem under forhandlingene om en løsning på gjeldskrisen.

Alexis Tsipras

Den greske statsministeren Alexis Tsipras vinker til media utenfor statsministerboligen Maximos Mansion i Athen tirsdag kveld.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Den greske regjeringen har lagt frem et 11-siders dokument med forslag i forhandlingene med den såkalte troikaen, bestående av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras møter i dag lederne for troikaen i Brussel samtidig som eurosonens finansministre møtes til et nytt, viktig møte om Hellas' framtid onsdag kveld.

Her er de viktigste punktene i det greske forslaget:

1. Pensjoner

Muligheten til å pensjonere seg før den alminnelige pensjonsalderen på 67 år skal gradvis reduseres i perioden fra 2016 til 2025. I dag pensjonerer nesten 75 prosent av greske arbeidere i offentlig sektor seg før de fyller 61 år.

Demonstrasjon med Che Guevara-plakat

En pensjonist holdt opp en plakat med et bilde av revolusjonsikonet Che Guevara under en demonstrasjon mot nedskjæringer i Athen tirsdag kveld.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

Noen grupper vil fortsatt ha mulighet til å ta tidligpensjon, blant annet folk i spesielt slitsomme yrker og mødre med funksjonshemninger.

Hellas vil beholde en egen trygdeordning for de med minst pensjon som gir dem mellom 57 og 230 euro ekstra i måneden. Dette er en av ordningene det er størst strid om i forhandlingene mellom Hellas og troikaen.

Greske arbeidstakere skal bidra med 605 millioner euro mer til pensjonsfondet i år og 1,56 milliarder euro mer neste år.

2. Moms

Hellas vil beholde dagens ordning med tre forskjellige momsnivåer, på 6, 13 og 23 prosent. Troikaen ønsker seg to momsnivåer, på 11 og 23 prosent.

Elektrisitet, «vanlige» matvarer og restauranter skal ha 13 prosent moms, i stedet for å bli hevet til 23 prosent slik troikaen krever.

Moms på medisiner og bøker skal kuttes til 6 prosent, i stedet for å økes til 13 prosent.

Dagens spesialordning der enkelte greske øyer har lavere moms, skal avvikles.

3. Skatteøkninger

Det skal innføres en solidaritetsskatt på 8 prosent på inntekter over 500.000 euro – eller vel fire millioner norske kroner.

De som tjener over 50.000 euro i året vil få høyere skatt, mens de med inntekter under 30.000 euro vil få skattelettelser.

Det skal innføres en luksusskatt på svømmebasseng, fly, store biler og private båter på over ti meter.

Selskapsskatten økes fra 26 til 29 prosent.

Det innføres en egen ekstraskatt på 12 prosent på selskaper som har et overskudd på over 500.000 euro.

Det skal innføres en egen skatt på spilleautomater som enarmede banditter.

Greske pensjonister demonstrerer

Greske pensjonister demonstrerte i Athen tirsdag kveld. På banneret står det «Hold hendene dine unna fondene våre».

Foto: Marko Djurica / Reuters

4. Privatiseringer

Hellas avviser å privatisere strømnettoperatøren ADMIE og den største elektrisitetsselskapet PPC, slik troikaen krever.

Krav om at investorer i privatiserte selskaper skal forplikte seg til å hjelpe den lokale økonomien.

5. Kutt i lønninger

Hellas vil ikke kutte mer i lønningene til offentlig ansatte fra nivået de var på ved utgangen av 2014.

6. Budsjettkutt.

Foreslår å kutte forsvarsbudsjettet med 200 millioner euro i året. Hellas er et at landene i Europa med høyest forsvarsbudsjett. Mandag kom det frem at Hellas er ett av de fire landene i Nato som oppfyller alliansens mål om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvaret.

7. Budsjettoverskudd

Den greske regjeringen foreslår at landet skal ha et overskudd på statsbudsjettet på 1 prosent i 2015 og 2 prosent i 2016. Dette gjelder statsbudsjettet før renter og avdrag på den enorme gjelden er betjent. Den forrige greske regjeringen hadde gått med på et overskudd før gjeldsbetjening på 3 prosent i 2015 og 4,5 prosent i 2016.

SISTE NYTT

Siste nytt