NRK Meny
Normal

– Skjøt i lufta mens demonstrantene stormet ambassaden

Da store folkemengder samlet seg utenfor den amerikanske ambassaden i Jemen, befant Adam Baron seg plutselig innenfor sperringene.

Demonstranter forsøker å ta seg inn i USAs ambassade i Jemen

I Sanaa tok mange demonstranter seg inn i USAs ambassade i dag.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg havnet midt oppe i demonstrasjonen. I to, tre timer var det frem og tilbake mellom demonstranter og sikkerhetsstryker, forteller Baron om angrepet der flere hundre demonstranter stormet USAs ambassade i hovedstaden Sanaa.

Det er meldt om en drept og flere skadde i sammenstøtene som varte i flere timer.

Opprørsgruppe fra nord

– Etter en stund begynte sikkerhetsstyrkene å skyte i luften, mens noen demonstranter klarte å komme seg inn i et av de best bevoktede bygningene i hele landet, sier Baron som jobber som frilansejournalist i Jemen.

Demonstrantene var rasende på grunn av den samme islamkritiske filmen som førte til voldelige demonstrasjoner i Libya og Egypt tidligere i uken.

Adam Baron jobber som frilansejournalist i Jemen

Adam Baron jobber som frilansejournalist i Jemen.

Foto: Privat
Jemen

Demonstrantene som tok seg inn på ambassadeområdet klarte å fire det amerikanske flegget og heise et islamistisk.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Demonstranter ropte «Død over Amerika». De klarte å knuse vinduer i en vaktpost utenfor ambassaden, før de brøt seg inn hovedporten til det tungt bevoktede området øst i Sanaa.

– De fleste demonstrantene var fra en zaidie-sjia opprørsgruppe som holder til nord i landet, og de var tydelig forbanna på grunn av filmen. Men det er mulig denne filmen mer var en katalysator enn en unnskyldning for å demonstrere mot USA, sier Baron, som også forteller om tilfeldige personer på gata som forbannet kristne og jøder.

Upopulære amerikanere

Amerikanerne er meget upopulære i deler av Jemen og det er en veldig vanskelig og uoversiktelig situasjon i landet. Mange grupperinger kjemper om makten og det er stor uenighet om hvilken retning landet skal ta.

I nord har det mer eller mindre siden 2004 foregått en zaidi-opprør, mens det i sør er mange seperatistgrupper.

Al Qaida (AQAP) har også et sterkt fotfeste i landet til tross for at gruppens nestleder ble drept av jemenittiske styrker nå på søndag.

Demonstrantene som klarte å komme seg inn i ambassaden kom seg inn gjennom sideinngangene og ikke gjennom hovedinngangen. Baron og de andre journalistene på stedet fikk klar beskjed fra sikkerhetsstyrkene om ikke å ta bilder.

– Nå har situasjonen roet og stabilisert seg, men det har vært en veldig spent dag her i Sanaa.

I ettermiddag beklager også Jemens president, Abdrabuh Mansur Hadi , angrepene overfor USAs president Barack Obama.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt