NRK Meny
Normal

Al Qaida bekrefter at nestleder Abu Yahya al-Libi er drept

Den høytstående Al Qaida-lederen, Abu Yahya al-Libi, er drept i et amerikansk droneangrep, bekrefter terrornettverket i en ny video.

Abu Yahya al-Libi

DØD: Et bilde av Abu Yahya al-Libi fra videoen som bekrefter at han er drept i et amerikansk droneangrep. Libi skal ha vært leder for de militante islamistenes operasjoner, og har tidligere overlevd amerikanske angrep.

Foto: © Handout . / Reuters / Reuters

Det var i juni at amerikanske myndigheter utførte sitt største angrep på Al Qaida siden de drepte den karismatiske lederen, Osama bin Laden.

Først nå bekrefter Al Qaida at bombeangrepet i Pakistan tok livet av en av deres prominente ledere, skriver Reuters.

Bekreftelsen kom i form av en video som ble lagt ut på en islamistisk nettside. Der omtaler Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri Libi ved hans opprinnelige navn:

– Det er med stolthet at jeg bekjentgjør nyheten overfor det muslimske fellesskap og de hellige krigerne om martyrdommen til Libyas løve, Sjeik Hassan Mohammed Qaed.

Ledet de militante islamistene

Libi var en av få som bin Laden hadde full tillit til når det gjaldt å spre deres budskap til militante islamister verden over, viser nylig offentliggjorte brev som var ført i hånden av bin Laden selv.

Libi skal ha vært leder for de militante islamistenes operasjoner, og har tidligere overlevd flere amerikanske angrep. Amerikanske myndigheter har minst én gang tidligere feilaktig hevdet at Al Qaida-lederen allerede var drept.

Libi klarte å rømme fra et amerikansk høysikkerhetsfengsel i Afghanistan i 2005.

Ifølge Al Qaida skal videoopptaket som bekrefter Libis død ha blitt gjort for en måneds tid siden, men ble først lagt ut på Internett tirsdag i forbindelse med markeringen av angrepet på USA 11. september 2001.

Al Qaida oppfordrer til hevn

Ayman al-Zawahiri

– Hans blod ber deg og vekker deg til kamp og til å drepe korsfarerne, sier al-Zawahiri, i en video på internett.

Foto: - / Afp

I videoen kommer al-Zawahiri med et budskap som er myntet på USAs president, Barack Obama:

– Denne løgneren forsøker å lure amerikanerne til å tro at han vil beseire Al Qaida ved å drepe denne eller de personene, men han unngår å nevne faktumet at han ble beseiret i Irak og Afghanistan.

USA trakk tilbake mesteparten av sine styrker fra Irak i fjor etter å ha invadert landet i 2003. De skal også etter planen trekke tilbake sine styrker fra Afghanistan, som de invaderte i 2001 for å bekjempe Taliban.

al-Zawahiri fortsetter i samme video med å oppfordre muslimer, og spesielt libyere, til å hevne drapet på Libi.

– Hans blod ber deg og vekker deg til kamp og til å drepe korsfarerne, sier al-Zawahiri.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt