NRK Meny
Normal

– Dette kan bli verre enn karikaturstriden

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

USA sender nå krigsskip og soldater til sine ambassader, og i dag spredte de voldelige demonstrasjonene seg til Jemen, Tunisia, Irak og Iran. Og i morgen kan det bli enda verre advarer eksperter.

– Striden om den islamkritiske filmen kan vise seg å bli en kraftigere provokasjon enn karikaturene og det skjer i et helt annet politisk klima, sier NUPI-forsker Helge Lurås til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Et annet politisk klima

Da Jyllandsposten trykket de tolv karikatur-tegningene av Muhammed i 2005 reagerte mange muslimer rundt om i verden med voldsomme demonstrasjoner mot danske, norske og franske ambassader og produkter.

I mange av disse landene har det foregått store politiske omveltninger det siste året.

– Demonstrantene har et helt annet spillerom og mye større frihet til å demonstrere nå enn tidligere og myndighetene lytter mer til folket som har mer anti-amerikanske holdninger enn mange av de mer pragmatiske politikerne. Så de vil nok ikke i like stor grad som før slå ned på voldelige demonstrasjoner, sier Lurås.

– USA er ikke lenger en like stor satan som tidligere i og med at deres makt er redusert og støtten til upopulære diktatorer er blitt mindre.

Forsker Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA)

Forsker Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA) mener dette kan spre seg til mange andre land.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Så det er vanskelig å si hva som vil veie tyngst i dagene som kommer. Men filmen er mer provoserende og mer ondsinnet enn karikaturene, som var mer subtile. Filmen går i mye større grad på Muhammed som person, sier Lurås, som får støtte av Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen.

– Dette kan eskalere, for det er ingen tvil om at symbolbruken i denne videoen fornærmerer mange muslimer. Det har skapt et stort skille og kan bli brukt til å mobilisere under fredagsbønnen, sier Hansen.

Sender krigsskip

Amerikansk UD øker nå sikkerhetstiltakene rundt sine ambassader i området, og amerikanske statsborgere oppfordres til å unngå store folkemengder og være på vakt for uroligheter som kan oppstå i forbindelse med den kommende fredagsbønnen.

USA har blant annet sendt krigsskip som posisjonerer seg utenfor kysten av Libya. Soldatene skal trygge den amerikanske ambassaden i hovedstaden Tripoli. Der er bemanningen kuttet ned til et minimum, opplyser amerikanske myndigheter.

Utenriksdepartementet har også begynt å evakuere sine folk fra Benghazi. Også i Iraks hovedstad Bagdad og i nabolandet Iran blir det rapportert om store demonstrasjoner utenfor den amerikanske ambassaden.

I Tehran skal 500 mennesker ha samlet seg i gatene og roper «Død over amerika»

– Det er ikke utenkelig at flere kan ta denne filmen i bruk for å mobilisere folkemengdene. Og i land som Afghanistan og Pakistan er misnøyen mot USA sterk, sier Lurås.

UngUngUnge demonstranter foran USAs ambassade i Sanaa i Jemen der røyken stiger til værs.

Video: Sanaas gater fulle av demonstranter

I Nigeria har den amerikanske ambassaden i landet advart amerikanere i landet og bedt dem være ekstra forsiktige etter urolighetene i Libya og Egypt.

– Ekstremister kan ønske å ramme amerikanere eller andre vestlige borgere. Situasjonene i Nigeria er uoversiktelig og vanskelig å forutsi, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

Landets politisjef har beordret ekstra sikkerhetstiltak ved alle ambassader i landet, melder AFP.

Peker på salafistene

Det har blitt pekt på salafistiske grupper som kan stå bak opptøyene i Midtøsten, og i Libya ble det arrangert store pro-amerikanske demonstrasjoner.

– Folk i Libya er veldig klar over t de aldri kunne ha styrtet Gaddafi uten hjelp fra USA, men det foregår også en intern maktkamp mellom ulike grupperinger i landet som ønsker å posisjonere seg i landet, sier Lurås.

Under valget i Egypt i vår fikk salafistene i underkant av 30 prosent av stemmene.

– Dette er ikke en ultramarginalgruppe, men det er selvfølgelig ikke sånn at alle disse støtter voldelige demonstrasjoner eller hellig krig. Det er nok et mindretall av mindretallet, men dette gir de moderate muslimene mindre handlingsrom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt