NRK Meny
Normal

Hardrocker valgt inn i parlamentet på Taiwan

TAIPEI (NRK): Den taiwanske rockestjernen Freddy Lim har turnert i flere måneder med det norske bandet Satyricon. I natt ble han valgt inn i parlamentet på Taiwan.

Freddy Lim

ROCKE-POLITIKER: Freddy Lim kastet seg inn i politikken etter de store studentdemonstrasjonene mot Kina i fjor. Lim er frontfigur i bandet 'Chtonic', og har nære venner i det norske heavy metal-miljøet.

Foto: PICHI CHUANG / Reuters

I valgkretsen hans, Zhongzheng, i sentrum av hovedstaden Taipei var det lenge svært tett løp med nasjonalistpartiets kandidat, men utover kvelden lørdag ble det klart at Freddy Lim er valgt inn i Taiwans parlament, Yuan.

Han er kandidat for partiet New People’s Party, som oppstod i kjølvannet av de store studentdemonstrasjonene mot Kina i 2014.

Freddy Lim på scenen under et valgarrangement i Taipei

Freddy Lim på scenen under et valgarrangement i Taipei

Foto: Peter Svaar/NRK

– Nasjonalistene i Kuomintang er dinosaurer. De er ikke bare fra forrige århundre, men fra århundrene før der, sier Lim til NRK.

– De skjønner ingenting av internett-alderen, og tror Taiwans økonomi avhenger av Kina. Men det stemmer ikke lenger. Med internett har alt blitt globalt. Vi vil gjerne ha et forhold til Kina, men unge folk vil ikke at Kina skal bestemme fremtiden deres, sier han.

Første rocke-parlamentariker i Asia

Mens Taiwan i går fikk sin første kvinnelige president, ble Freddy Lim den første asiatiske parlamentariker med bakgrunn som vokalist i et hardrock-band.

Lim er frontfigur i bandet Chtonic, og har nære norske venner i det heavy metal-miljøet:

– Norske Satyricon kjenner jeg godt. Vi er gode venner etter å ha vært på turné sammen både i Europa og USA i flere måneder i strekk, sier han.

Vil ha uavhengighet fra Kina

Freddy Lim

Freddy LIm sier passet hans ofte skaper problemer i passkontrollen i Skandinavia.

Foto: Peter Svaar/NRK

Den nå tidligere musikeren har gitt ut flere CD-er i Skandinavia, men sier han ofte opplever problemer i passkontrollen.

På taiwanske pass står det nemlig «Republic of China». Og mens kinesere må ha visum til Skandinavia, kan taiwanesere reise visumfritt.

– Sist jeg var i Stockholm sa passkontrolløren at jeg måtte slutte å kaste bort tiden hans på denne måten. Da hadde han ringt rundt for å sjekke lenger opp i systemet, at jeg ikke trengte visum. Og jeg er helt enig med ham! Det ville vært mye mer praktisk om det stod Taiwan på passet.

– Jeg mener forholdet til Kina ikke kan fortsette som idag. Vi må også se på den helt utdaterte grunnloven, der lille Taiwan gjør krav på enorme landområder helt bort til Russland. Alt dette må etterhvert endres, mener Freddy Lim.

Mindre sminke

Nå venter en ny hverdag, med langt mindre sminke i ansiktet – men desto mer sakspapirer og politisk debatt.

– Det blir nok ikke tid til flere turneer nå.

– Men hestehalen klipper jeg ikke. Gjennom hele valgkampen prøvde nasjonalistene å latterliggjøre meg for hårsveisen. Så det lange håret beholder jeg. Kall det et statement, gliser den ferske parlamentarikeren Freddy Lim.

Så løper han gjennom folkemengden og trykker hender, før han springer inn i en ventende bil med sotede, svarte vinduer.

Akkurat som en ekte rockestjerne.

Bilen til Freddy Lim

I valgkampen var dette bilen til Freddy Lim. Nå har den ferske parlamentarikeren 'oppgradert' til limousin.

Foto: Peter Svaar/NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt