Hopp til innhold

Taiwan får Kina-kritisk president

Taiwans opposisjonsleder Tsai Ing-wen blir øyas første kvinnelige president. Det Kina-kritiske partiet hennes får samtidig rent flertall i nasjonalforsamlingen.

TAIWAN-ELECTION/ Taiwan's Democratic Progressive Party (DPP) Chairperson and presidential candidate Tsai Ing-wen greets supporters at the end of a campaign rally in Wuchi district, Taichung city in central Taiwan

Taiwan har fått sin første kvinnelige president. Kinakritiske Tsai Ing-wen.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

– Jeg er lei for det. Vi har tapt, nasjonalistene har lidd nederlag, sa motkandidaten Eric Chu fra regjeringspartiet Kuomintang (KMT) under partiets valgvake i Taipei lørdag kveld.

Han lå bare an til å kapre 30 prosent av stemmene i presidentvalget, som avholdes samtidig med valg på nasjonalforsamling.

Kina-kritisk president

Den nyvalgte presidenten Tsai leder opposisjonspartiet DPP (Det demokratiske progressive parti), som er langt mindre Kina-vennlig enn dagens regjering.

Dette liker de unge velgerne.

– Vår frihet, vårt levesett og vårt demokrati er mer verdt enn handelen med fastlands-Kina, sier Chris Liu (28) til NRK. Som mange andre unge støtter han opposisjonen under dagens valg på Taiwan.

Chris Liu

VIL HA ENDRING: Chris Liu er en av mange unge på Taiwan som verdsetter frihet høyere enn den økonomiske fordelen ved et godt forhold til nabolandet Kina.

Foto: Peter Svaar/NRK

Solsikkeopprør

Tsai stilte til valg i 2012 også, men tapte. De siste årene har motstanden derimot økt kraftig mot den sittende Kuomintang-regjeringen.

I 2014 okkuperte studentene parlamentet i 23 dager i protest mot enda en ny handelsavtale med fastlandet. De lyktes i å torpedere avtalen, og solsikkeopprøret var en av de største politiske protestbevegelser på Taiwan i moderne tid.

– Solsikkeopprøret vekket en hel generasjon. Vi så hvordan vi hadde mulighet til å påvirke gjennom å demonstrere og gjøre noe selv, som å blokkere parlamentet, og det at vi lyktes skapte en sterk tro på hva vi kan utrette, sier Liu.

Chris Liu mener det delvis er arven fra solsikkeopprøret som trolig gir et politisk maktskifte på Taiwan i dag.

Frykter økonomiske sanksjoner

Ding Yuezhu

Din Yuezhu frykter at større politisk avstand til Kina vil forverre Taiwans økonomi.

Foto: Peter Svaar/NRK

Den eldre garde på Taiwan er langt mer Kina-vennlige, og frykter fremtiden om forbindelsene over Taiwan-stredet nå forverres:

– Kinas president Xi Jinping har sagt at dersom opposisjonen vinner valget vil han halvere handelen med oss. De siste årene har vi også fått en stor turiststrøm fra fastlandet. Hvis den forsvinner kan vi tape 20 milliarder Taiwan-dollar (5,2 milliarder kroner) i året, og det vil sette økonomien vår kraftig tilbake, sier Ding Yuezhu som støtter det regjerende partiet Kuomintang.

SISTE NYTT

Siste nytt