Hopp til innhold

Unge på Taiwan vil bryte med Kina

TAIPEI (NRK): – Vår frihet, vårt levesett og vårt demokrati er mer verdt enn handelen med fastlands-Kina, mener Chris Liu (28). Som mange andre unge støtter han opposisjonen under dagens valg på Taiwan.

Chris Liu

VIL HA ENDRING: Chris Liu er en av mange unge på Taiwan som verdsetter frihet høyere enn den økonomiske fordelen ved et godt forhold til nabolandet Kina.

Foto: Peter Svaar/NRK

Forholdet til Beijing har vært den viktigste valgkampsaken her på Taiwan, som de siste årene har sett et gryende studentopprør mot nasjonalistpartiet Kuomintang og deres tilnærming til myndighetene på fastlandet.

Hele 23 handelsavtaler er inngått de siste årene, og både handel og turisme fra fastlandet blomstrer. Men den yngre generasjonen her mener det er eliten som har tatt alle fordelene, mens for tette bånd til fastlandet kan risikere øyas frihet og demokratiske, politiske system.

– Vi kommer til å betale en svært høy pris for å forverre forholdet til Kina, men det er det verdt, slår Liu fast.

Første kvinnelige president

Selv om meningsmålinger er forbudt på Taiwan i den siste uken før valget, har opposisjonens presidentkandidat Tsai Ing-wen hatt en soleklar ledelse på meningsmålingene i lang tid.

Over halvparten av velgerne ønsket på de siste målingene at hun og opposisjonspartiet Democratic People’s Party tar over tømmene.

Tsai Ing-wen blir om noen timer trolig ikke bare Taiwans første kvinnelige president, men den mest betydningsfulle kvinnelige leder i den kinesisktalende verden siden Qing-dynastiets keiserinne Cixi.

Valgmøte med presidentkandidat Tsai Ing-wen på Taiwan

Valgmøte lørdag med presidentkandidat Tsai Ing-wen på scenen.

Foto: Peter Svaar/NRK

Solsikkeopprør

Tsai stilte til valg i 2012 også, men tapte. De siste årene har motstanden derimot økt kraftig mot den sittende Kuomintang-regjeringen.

I 2014 okkuperte studentene parlamentet i 23 dager i protest mot enda en ny handelsavtale med fastlandet. De lyktes i å torpedere avtalen, og solsikkeopprøret var en av de største politiske protestbevegelser på Taiwan i moderne tid.

– Solsikkeopprøret vekket en hel generasjon. Vi så hvordan vi hadde mulighet til å påvirke gjennom å demonstrere og gjøre noe selv, som å blokkere parlamentet, og det at vi lyktes skapte en sterk tro på hva vi kan utrette, sier Liu.

Han mener det delvis er arven fra solsikkeopprøret som trolig gir et politisk maktskifte på Taiwan idag.

Generasjonsskille

Ding Yuezhu

Din Yuezhu frykter at større politisk avstand til Kina vil forverre Taiwans økonomi.

Foto: Peter Svaar/NRK

Men den eldre garde her på Taiwan er langt mer Kina-vennlige, og frykter fremtiden om forbindelsene over Taiwan-stredet nå forverres:

– Kinas president Xi Jinping har sagt at dersom opposisjonen vinner valget vil han halvere handelen med oss. De siste årene har vi også fått en stor turiststrøm fra fastlandet. Hvis den forsvinner kan vi tape 20 milliarder Taiwan-dollar (5,2 milliarder kroner) i året, og det vil sette økonomien vår kraftig tilbake, sier Ding Yuezhu som støtter det regjerende partiet Kuomintang.

Men alt tyder på at DPP og Tsai Ing-wen i kveld stikker av med valgseieren.

Mange er minst like spent på hvordan kommunistpartiet i Beijing kommer til å svare når stemmene er talt opp.

SISTE NYTT

Siste nytt