Harde kamper i natt

Georgiske myndigheter kaller aksjonene en full militærinvasjon.

Harde kamper i natt
Foto: CHANNEL ONE / AFP

Lørdag formiddag erklærte Georgias president, Mikhail Saakasjvili, unntakstilstand i landet.

Georgiske styrker innledet natt til lørdag nye artilleriangrep mot regionshovedstaden Tskhinvali, mens russiske styrker gikk til motangrep.

Georgiske myndigheter sier russiske fly har gjennomført omfattende angrep på georgiske mål utenfor Sør-Ossetia og kaller aksjonene en full militærinvasjon.

Harde kamper

Forstedene til byen var preget av harde kamper hele natten.

Russiske fly bombet fredag havnebyen Poti, ifølge lederen i Georgias nasjonale sikkerhetsråd.

Det er ventet at Georgias president Mikhail Saakasjvili lørdag kan komme til å innføre militær unntakstilstand i landet som følge av krigføringen.

Flere russiske militæravdelinger kom fram til Sør-Ossetia lørdag morgen, melder russiske medier. Ytterligere spesialenheter skal nå området i løpet av kort tid for å bistå de russiske fredsbevarende styrkene, sier Igor Konasjenkov, nestkommanderende for de russiske bakkestyrkene.

Desperat situasjon for de sivile

Det er uklart hvor mange som er blitt drept i kampene, men fredag ble det meldt om minst 1.400 drepte. Moskva melder at 13 russiske soldater er drept.

Situasjonen for innbyggerne i området er desperat, og fortvilte sivile prøver å flykte fra Sør-Ossetia.

Røde Kors melder om store problemer med å nå fra til sårede.

Uenighet i verdenssamfunnet

Amerikanske myndigheter ber Russland trekke soldatene sine ut av Georgia og stanse luftangrepene.

USA, EU og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) forbereder nå å sende en felles delegasjon til Georgia for å prøve å tvinge gjennom en våpenhvile, men verdenssamfunnet har problemer med å bli enige om en felles holdning til konflikten.

FNs sikkerhetsråd utsatte fredag forsøket på å bli enige om et krav om øyeblikkelig våpenhvile i den georgiske utbryterregionen.

Demonstrerte fredag

Om lag 3.000 georgiere demonstrerte utenfor Russlands ambassade i Tbilisi fredag kveld mot Russlands deltakelse i krigføringen i Sør-Ossetia.

Georgia uten russisk aggresjon, ropte demonstrantene og veivet med georgiske flagg.

Georgia innledet en militær offensiv mot separatister i utbryterregionen Sør-Ossetia torsdag, og Tbilisi sier aksjonen er nødvendig for å gjeninnføre konstitusjonell orden i provinsen.

Russland sendte fredag stridsvogner og soldater inn i regionen og sier landet vil forsvare sine fredsbevarende styrker i området, samt sørossetere med russisk statsborgerskap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt