NRK Meny
Normal

Har pågrepet 25 Anonymous-hackere

Europeisk og søramerikansk politi gjennomførte onsdag en internasjonal aksjon mot personer som er mistenkt for å ha gjennomført omfattende dataangrep.

Anonymous Spania

Hackerne som er pågrepet mistenkes for å være medlemmer av Anonymous. Her er en spansk Anonymous-aktivist fotografert under en demonstrasjon i Madrid i november i fjor.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Ifølge Interpol er de pågrepne i alderen 17 til 40 år.

De er mistenkt for å ha gjennomført dataangrep mot blant andre det colombianske forsvarsdepartementet og nasjonalbiblioteket og et elektrisitetsverk i Chile.

Angrep myndighetene

Etterforskningen som har gått under kodenavnet «Operation Unmask» har pågått siden midten av februar i kjølvannet av flere koordinerte dataangrep med utspring fra Argentina, Colombia, Chile og Spania.

Politiet har beslaglagt rundt 250 mobiltelefoner, datamaskiner og annet elektroniske utstyr i aksjonen.

Totalt ble det gjennomført razziaer mot 40 boliger i 20 byer i landene hvor de mistenkte bor.

Flat struktur

Interpol mener de pågrepne er tilknyttet aktivistene i Anonymous, et verdensomspennende nettverk av hackere som tidligere har gjort seg bemerket med politisk motiverte dataangrep.

Gruppen har ingen formell leder, og medlemmene kjenner ikke identiteten til hverandre. De opptrer ofte utkledd med masker av Guy Fawkes, kjent for sitt mislykkede attentatforsøk mot det engelske parlamentet i 1605.

– Denne aksjonen viser at kriminalitet i den virtuelle verden også har konsekvenser. Internett kan ikke bli sett på som en trygg havn for kriminell aktivitet, sier Bernd Rossbach i Interpol i en uttalelse.

En norsk gren av Anonymous tok på seg ansvaret for å ha angrepet Arbeiderpartiet og Høyres nettsider i protest mot innføringen av datalagringsdirektivet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt