NRK Meny
Normal

Hackere truer med å angripe Facebook på lørdag 5. november

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«Anonymous» har truet med å ødelegge Facebook i anledning Guy Fawkes-dagen. Facebook føler seg ikke trygge på om de klarer å stå imot.

«Remember, remember, the fifth of november», heter det i filmen «V for Vendetta».

Anonymous-demonstrasjon i Cologne

Anonymous har tidligere hacket nettsidene til Arbeiderpartiet og Høyre.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Datoen markerer at det er 506 år siden Guy Fawkes og hans kumpaner prøvde å sprenge Parlamentet i Storbritannia, for å drepe Kong Jakob den første og de øvrige parlamentsmedlemmene.

Over et halvt millennium senere er trusselen rettet mot Facebook.

Anklager Facebook for salg av personopplysninger

Hacktivist-gruppen Anonymous la tidligere i år ut en video der de varsler om et planlagt angrep mot det sosiale nettverket.

De retter angrepet mot nettsiden fordi de mener Facebook driver med salg av personopplysninger.

Hittil har over 400.000 mennesker sett denne videoen på YouTube. Det finnes flere versjoner av den samme videoen på YouTube, mange med over 100.000 visninger.

Hackere nekter for Facebook-angrep

Anonymous nekter på sin Twitter-profil at de står bak trusselvideoen mot Facebook.

Foto: Anonops/Twitter

I etterkant har videoen blitt kraftig debattert innad i Anonymous. Flere har gått ut og sagt at de ikke støtter angrepet, og det er blitt sådd tvil om et slikt angrep i det hele tatt er gjennomførbart.

Det spekuleres også rykter på nettet om at Anonymous heller har tenkt å rette et angrep mot nyhetskanalen Fox News i forbindelse med Occupy Wall Street bevegelsen som hacktivist-gruppen har engasjert seg i, skriver nettsiden The Raw Story.

Er Facebook sikkert?

Jan Fredriksson

Jan Frediksson vil ikke kommentere den konkrete trusselen fra Anonymous.

Foto: Privat

Facebook har tidligere ikke ønsket å kommentere påstandene om det planlagte dataangrepet.

Men på fredag svarte Facebooks talsperson i Norden, Jan Fredriksson, på NRKs spørsmål om sikkerheten på nettsiden.

– Anonymous har allerede brutt seg inn hos Pentagon, News Corp og flere andre. Tror du deres sikkerhetstiltak kan holde dem ute?

– Ingen nettsider kan beskytte mot alle potensielle hendelser. Facebooks sikkerhetsteam har kommet langt, og i dag er en av de sikreste i verden, sier Fredriksson til nrk.no.

– Er Facebooks sikkerhetsansvarlige klar over denne trusselen?

– Sikkerhetsteamet jobber konstant med å oppdage trusler. Vi har ingen kommentar til den spesifikke trusselen.

– Har dere gjort noen spesifikke grep i tilfelle det kommer et angrep 5. november?

– Siden personvern og sikkerhet er en nøkkel for Facebook-brukere og dermed til Facebook, har Facebook etablert et meget sofistikert sikkerhetssystem. Vi har ingen kommentarer til den konkrete trusselen.

– Forventer dere noe uvanlig den 5. november?

– Ingen kommentar.

Usannsynlig og vanskelig

Aktivister som NRK.no har vært i kontakt med gjennom Anonymous sin norske side, mener det kan dreie seg om to typer angrep.

 1. Et såkalt ddos-angrep som går ut på å overlesse Facebooks servere med så mange forespørsler at de til slutt krasjer.
 2. En annen angrepsmulighet er basert på at noen har funnet et hull eller en feil i systemet til nettsiden. Dermed kan hackerne ramme det verdensomspennende nettverket med servere som driver Facebook.

Begge angrepene er høyst usannsynlige, og vanskelige å få til, ifølge aktivistene. Forumbrukerne mener det koker ned til om «Operasjon Facebook» klarer å få med seg noen av de flinkeste hackerne i miljøet.

Det har ikke lykkes NRK.no å få noen offisiell uttalelse fra noen hackere som skal være involvert i angrepet.

Video «Anonymous» om DDOS-hacking

«Anonymous» om DDOS-hacking (intervju fra 17. desember 2010).

Kulturstrøm

 • Stolt over sangboka

  Forfatteren Kjartan Fløgstad skriver så sangbart at mange norske musikere har satt musikk til tekstene hans. Nå er disse samlet i en sangbok med noter og besifring. Fløgstad selv er stolt og glad. Hør intervjuet med Fløgstad i NRK Spillerom

 • Nyopprettet stipend for unge poeter

  Nynorsk kultursentrum melder om et nytt stipend, kalt Olav H. Hauge-stipendet. Det er pålydende 150.000 kroner og skal gå «til en ung dikterstemme som har utmerket seg med et poetisk talent som lyriker, tekstforfatter eller sangpoet». Mottakeren skal være under 40 år og ha gitt ut inntil tre diktsamlinger eller egne større sangverk (NTB)

 • Oral Bee til Sentrum Scene

  1. september er det duket for konsert i storsalen, melder arrangøren. Oral Bee slapp sin første singel «Penger» i 2000 og ifølge pressemeldingen har ikke Oral Bee veket fra sin pimprapstil siden. Han har fått en renessanse i senere år: I 2015 skrev NRK om hvordan Oral Bee spilte utsolgte konserter og opptrådte på Øya (NTB).