Hopp til innhold

Ap og Høyre utsatt for hackerangrep

Nettsidene til Arbeiderpartiet har siden tirsdag kveld blitt utsatt for et hackerangrep. Onsdag ettermiddag blir også Høyres nettsider utsatt for angrep.

Faksimile: Aps nettsider

Arbeiderpartiets vet ennå ikke hvem som står bak angrepet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Like før Høyres nettsider ble angrepet onsdag ettermiddag, fikk Dagbladet denne e-posten:

«Som straff for å følge etter ap i DLD saken vil også Hoyre.no bli straffet. /Annon»

Også angrepene mot Arbeiderpartiets nettsider kan være en hevn for innføringen av Datalagringsdirektivet.

Blokkerte trafikken

Foreløpig vet ikke partikontoret hvem som står bak angrepet, men trafikken ble først lokalisert til en server i Tyskland.

Angrepet mot startet i 22-tiden tirsdag kveld. På twitter beklaget Arbeiderpartiet at sidene deres var ustabile, og skrev at noen prøver å blokkere trafikken til sidene deres. IT-avdelingen har i løpet av onsdagen klart å stabilisere serverne.

– Serverne våre er stabile nå. Det dreier seg om 10-20 ip-adresser, og er derfor ikke et stort angrep, sier kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen til NRK.

Truet av «Anonymous»

Hun sier de ennå ikke vet hvem som står bak angrepet, men at de tidligere har mottatt en trussel fra hackergruppen «Anonymous».

Dagbladet gjorde i desember et intervju med to representanter for den norske fløyen av hackergruppa «Anonymous». Til avisen sa de at Arbeiderpartiets sider vil bli hacket dersom datalagringsdirektivet (DLD) innføres i Norge.

Da «Anonymous» rammet VISA, Paypal og Mastercard i begynnelsen av desember i fjor, ble nettsidene tvunget i kne.

Gruppen bruker DDoS-metoden (Distributed Denial of Service).Denne metoden sender en enorm mengde data til en nettserver over kort tid, og skaper dermed et trykk som fører til at serveren kollapser.

– De benytter seg av ganske udemokratiske metoder sier, Gulbrandsen. Hun sier at Arbeiderpartiet ikke har mottatt noen hilsen fra de som angriper siden ennå.

– Dette blir for dumt

Anders Brenna, leder i aksjonen Stopp datalagringsdirektivet

Anders Brenna, leder i aksjonen Stopp datalagringsdirektivet, overleverer underskrifter mot innføringen av direktivet. Han tar sterk avstand fra angrepet på Aps nettsider.

Foto: David Krekling / NRK

Leder av Stopp Datalagringsdirektivet Anders Brenna har også lite til overs for hackernes metoder.

– Dette blir for dumt. Vi kjemper for rettsstaten, ikke mot den, sier Brenna til NRK.

Selv om han er sterkt uenig med mandagens vedtak i Stortinget om å innføre direktivet, så mener han det er mulig å fortsette kampen med lovlige metoder.

Brenna sier han ikke vet hvem som står bak angrepet på Arbeiderpartiets nettsider. Han håper dette ikke er starten på en større hacker-angrep.

– Jeg snakker med mange som er svært opprørt, og jeg må faktisk bruke mye tid på å roe ned de som er mot direktivet, sier Brenna.

Han oppfordrer de som holder på med dette om å slutte med en gang.

Da NRK i desember i fjor snakket med to representanter for «Anonymous», sa de at de som har truet med å angripe Arbeiderpartiets sider, ikke kan uttale seg på vegne av «Anonymous».

«Anonymous» består av et ukjent antall aktivister fra hele verden. Gruppen kjemper for ytringsfrihet, og mot det de betrakter som sensur.

Video «Anonymous» om DDOS-hacking

«Anonymous» om DDOS-hacking (intervju fra 17. desember 2010).

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger