Har investert 1500 milliarder i plastproduksjon på åtte år

Mens plastforurensing får stadig mer oppmerksomhet, har amerikanske oljeselskaper investert enorme beløp i nye plastfabrikker som vil øke produksjonen.

US-CHINESE-COMPANY-TO-STOP-TAKING-RECYCLABLES-FROM-OREGON-BECAUS Chinese Company To Stop Taking Recyclables From Oregon Because Too Much Trash Mixed In

Resirkulert plast i den amerikanske delstaten Oregon i oktober i fjor. Kina har stoppet å ta imot resirkulsert plast fra USA fordi de mener plasten er blandet sammen med annet søppel. Dermed sliter USA å bli kvitt sine stadig voksende plastfjell.

Foto: NATALIE BEHRING / AFP

Siden år 2010 er det investert 186 milliarder dollar - over 1500 milliarder norske kroner - i fabrikker som vil lage råmateriale for plastprodukter, skriver American Chemistry Council (ACC).

Investeringene har gått til 318 nye prosjekter. Rundt halvparten av dem under bygging eller er allerede ferdige, mens resten er på planleggingsstadiet.

Oljeselskaper som Exxon Mobile Chemical og Shell Chemical leder an i byggingen av de nye fabrikkene, skriver The Guardian.

Ifølge eksperter vil de nye fabrikkene føre til en 40 prosent økning i verdens årlige plastproduksjon.

Økningen vil komme i tillegg til dagens produksjon der det hvert år lages like mye plast som vekten av alle mennesker på jorden.

- Vi kan komme til å låse oss til flere tiår med økt plastproduksjon akkurat når verden innser at vi burde bruke mindre av det, sier presidenten i USAs senter for internasjonal miljølovgivning, Carroll Muffett.

Vekst i plastproduksjonen i verden 1950-2015 (i millioner tonn)

Vekst i plastproduksjonen i verden 1950-2015 (i millioner tonn)

Foto: Plastics Europe

Skifergass har ført til lavere priser

Hovedgrunnen til den økte produksjonen er de siste årenes ekpslosive vekst i utvinning av olje og gass fra skiferstein.

Produksjonen av skiferolje har på et tiår vokst fra nesten ikke noe til rundt fem millioner fat per dag i november i år. Det har ført til lavere priser på råmaterialene som brukes til plast.

- Jeg kan oppsummere det i to ord. «Shale gas» (skiferolje), sier sjeføkonom ved ACC, Kevin Swift om grunnen til veksten i plastinvesteringer.

CHINA-POLLUTION-ENVIRONMENT-CLIMATE-COP21

En kinesisk arbeider sorterer plastflasker utenfor Beijing. Verden over lages det nå rundt en million plastflasker i minuttet.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

8,3 milliarder tonn

De enorme investeringene kommer til tross for at det blir stadig med oppmerksomhet rundt plastforurensing.

I januar i år ble et funnet 30 plastposer og store mengder småplast i en hval som drev i land i på Sotra.

Forskning ved University of Georgia har kommet til at det hvert år tilføres havet minst åtte millioner tonn plast.

Magesekken til avlivet gåsenebbhval

Over 30 plastposer og store mengder mikroplast ble hentetut av magesekken til gåsenebbhvalen som drev i land på Sotra.

Foto: Christoph Noever / Universitetet i Bergen

FNs Miljøprogram fattet tidligere i desember et historisk vedtak: En global målsetting om å stanse utslipp av plast til verdenshavene.

Roland Geyer fra University of California i Santa Barbara ledet tidligere i år en studie som dokumenterte at mennesker har produsert 8,3 milliarder tonn plast siden 1950-årene.

Studien advarte mot at jorden kan ende opp i en «nesten permanent forurenset tilstand» fordi det tar hundrevis av år å bryte ned plast.

Geyer sier at han er det svært bekymret over økningen i plastproduksjon.

- Jeg er overbevist om at plastavfall og forurensing vil fortsette å være ute av kontroll dersom uten kraftige tiltak for å redusere kildene. Å bygge ut produksjonskapasiteten er selvfølgelig det motsatte av å redusere kildene, sier han.

I USA investerer olje- og gasselskapene, sammen med den petrokjemiske industrien, hundrevis av milliarder dollar for å utvide kapasiteten for plastproduksjon. All denne utbyggingen vil, hvis den får lov til å fortsette, oversvømme verdensmarkedet med stadig mer engangs og uhåndterlig plast i årene fremover.

Steven Feit fra USAs senter for internasjonal miljølovgivning / The Guardian

Miljøvernere advarer nå om at i stedet for å redusere plastproduksjonen vil investeringene føre til at markedene oversvømmes av nye plastprodukter.

- All denne utbyggingen vil, hvis den får lov til å fortsette, oversvømme verdensmarkedet med stadig mer engangs og uhåndterlig plast i årene fremover, sier Steven Feit fra senteret for internasjonal miljølovgivning.

Se TV-programmet «Plasthavet»

Hvordan skal vi redde verdenshavene fra plastsøpla vår? Tonnevis med plastsøppel havner i havet hver eneste dag. Er det noen vits i å rydde på stranda? Per Olav Alvestad møter folk som leter etter løsninger på verdens raskest voksende miljøproblem. (2:5)
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt