Hopp til innhold

– Plastforbud kan sammenlignes med røykeforbudet

NAIROBI (NRK): Hvis plastforsøplingen ikke stoppes, vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050. Norge har vært pådriver for at verdenssamfunnet onsdag gjorde et vedtak om å stoppe alle utslipp av plast til verdenshavene.

Magesekken til avlivet gåsenebbhval

FULL AV PLAST: Forskere i Bergen fant 30 plastposer i magen på den sjeldne gåsenebbhvalen

Foto: Christoph Noever / Universitetet i Bergen

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

FNs Miljøprogram fattet onsdag et historisk vedtak: En global målsetting om å stanse utslipp av plast til verdenshavene.

– For meg er dette akkurat som røyking. Det er bare 13 år siden du kunne røyke på alle restauranter i hele verden. Så forbød Irland det og så forbød Norge det. Nå er det nesten umulig å finne en restaurant noe sted i hele verden der det er lov å røyke, sa Erik Solheim, leder for FNs miljøprogram (UNEP), til NRK tirsdag.

Hvert eneste minutt havner 15 tonn plast i havet og truer natur, dyr og mennesker. Vi spiser i praksis vårt eget søppel ved at vi spiser fisk som har fått i seg plast.

Les mer: Risikerer å spise vårt eget søppel

Erik Solheim og FNs goodwill-ambassadør

MOT PLAST: Erik Solheim som leder FNs miljøprogram er glad for vedtak om nullvisjon for utslipp av plast til verdenshavene. Her med Ellie Goulding som er FNs milljøambassadør.

Foto: SVerre Tom Radøy/NRK

– Et gjennombrudd

Det var miljøorganisasjonen WWF som i sommer lanserte ideen om en nullvisjon for utslipp av plast. Få måneder seinere vedtar 190 land trolig dette formelt i morgen.

– Dette er et viktig skritt mot en verden med mindre plast i havet. Forsøplingen av verdenshavene er et av de raskest økende miljøproblemene verden står overfor, sier en fornøyd klima- og miljøvernminister, Vidar Helgesen, som deltar på toppmøtet til FNs miljøprogram i Nairobi i Kenya.

New Zealand Island Trash

PLAST: En krabbe har gjort en plastkopp til sitt hjem på en isolert liten øy i Stillehavet. Forskerne fant rundt 38 milliarder plastbiter på strendene der.

Foto: Jennifer Lavers / AP

WWF er veldig fornøyd med hvordan klima- og miljøvernministe Helgesen har fulgt opp ideen deres.

– Det er fantastisk at alle verdens land er enige om å stoppe all forsøpling av havet på sikt. Det er et gjennombrudd, sier rådgiver Eirik Lindebjerg.

– Plast må kunne gjenbrukes

Selv om det nå jubles over vedtaket som trolig gjøres i morgen, blir det ingen enkel jobb å stoppe plastforsøplingen av havene.

85 prosent av alt plastavfall kommer fra land, sier Lindebjerg som mener det må store endringer til i hvordan vi bruker plast for å nå målet.

– Plast bør bare brukes der det kan gjenbrukes. Vi må helt vekk fra engangsplast og vi må styrke avfallshåndteringen både i Norge og internasjonalt, sier Lindebjerg.

Eirik Lindebjerg, utviklingstådgiver i WWF i Nairobi

JUBLER: Eirik Lindebjerg, utviklingstådgiver i WWF jubler over at FN vedtar en nullvisjon for utslipp av plast til verdenshavene..

Foto: Christtine Præsttun/NRK

Både Kenya og Rwanda har forbud mot plastposer og Frankrike vil forby engangsbestikk. Lindebjerg sier at også i Norge er det mye plastemballasje på avveie som til slutt havner i havet.

- Norge bør helt klart gjøre som Frankrike og andre land og forby engangsplast en gang for alle, sier Lindebjerg.

Plast kan bli værende i naturen i flere tusen år. I havet brytes plast langsommere ned på grunn av redusert UV-stråling og kaldere temperaturer.

Økonomisk vekst betyr mer utslipp

På tross av kunnskapen om konsekvensene av plast i miljøet, øker plastforbruket i verden:

– Mange land blant annet i Asia har sterk økonomisk vekst, men ikke avfallsssystemer som holder tritt. Da havner plasten i havet, sier Helgesen. Han viser til land som Indonesia og Kina.

Kina er verdens største forurenser når det gjelder plast, og ifølge BBC er det ett av landene som har vært skeptiske til å gjøre vedtak om nullutslipp.

Andre store utslippsland som India og Indonesia skal ha støttet forslaget.

– Det er vår plikt å beskytte miljøet for framtidige generasjoner, sa Indias statsminister, Narendra Modi nylig i forbindelse med rydding av plast på en strand i Mubai i India, ifølge BBC.

Les mer: – På vei mot en «Plastplanet»

SISTE NYTT

Siste nytt