Hopp til innhold

Har hemmelige Syria-samtaler i Oslo

ISTANBUL (NRK): Representanter for den syriske opposisjonen og flere av de opposisjonelle militærstyrkene i Syria har ved to anledninger vært i Oslo for å snakke om veien videre for det borgerkrigsherjede landet sammen med Utenriksdepartementet.

Representanter for den syriske opposisjonen og flere av de opposisjonelle militærstyrkene i Syria har ved to anledninger vært i Oslo for å snakke om veien videre for det borgerkrigsherjede landet sammen med Utenriksdepartementet.

Mohamad Khadam Aljamee fra den syriske politiske organisasjonen National Blog har vært to ganger i Oslo denne sommeren og diskutert Syrias fremtid med UD.

Bak lukkende dører og vinduer på Royal Christiania hotell i Oslo sentrum en overskyet augustdag sitter 43 syriske opposisjonelle. Det er politikere, aktivister og soldater. Alle invitert av den amerikanske tenketanken Brookings Institute. Alle gjester av Det kongelige norske utenriksdepartementet.

Alle med streng beskjed om at ingen får forlate hotellet uten følge av vertskapet.

Ønsket ikke oppmerksomhet

Målet er å se fremover, skape dialog og bringe parter til bordet som tidligere ikke snakket sammen. Til stede er også representanter for mange av de stridene partene i det sønderrevne landet.

I løpet av disse intense dagene mellom 21. og 25. august jobber UDs seksjon for Midtøsten tett med representantene fra Syria.

Royal Christiania Hotel i Oslo

På dette hotellet i Oslo sentrum hadde UD samlet 43 syriske opposisjonelle til samtaler om Syrias fremtid i august i år.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Det er klart at det norske utenriksdepartementet støtter oss. Situasjonen i Syria er en stor åpen konflikt og Norge har erfaringen og godviljen til å løse dette, sier Mohamad Khadam Aljamee fra den syriske politiske organisasjonen National Blog til NRK. Han var selv til stede under begge møtene i sommer.

Alle de inviterte ble bedt om å holde en lav profil og mange ønsket ingen oppmerksomhet rundt samtalene.

Statssekretær Bård Glad Pedersen

Statssekretær Bård Glad Pedersen var ikke selv på møtet i august, men sier at møtet ble arrangert for å skape en større forståelse for situasjonen i landet.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– For noen som deltok på møtet kan det innebære en risiko å delta på dette møtet det gjorde at vi har ikke informert proaktivt om dette, sier statssekretær i UD Bård Glad Pedersen til NRK.

Han var ikke selv til stede under møtene som fant sted i juni og i august, men sier formålet var å se frem mot en politisk løsning.

– Målet med samtalene er å få økt kunnskap om konflikten og se hva som kan være de neste skritt videre fremover for å skape grunnlag for en politisk løsning-

Assads folk i Oslo

Første gang de møttes var i begynnelse av juni. Da de, i forkant av Oslo Forum, la frem en skisse med ideer, som senere ble overrakt Bashar al-Assads medierådgiver Buthaina Shaaban, som selv var i Oslo og hadde samtaler med Brende under Oslo Forum noen dager senere, den 18. og 19. juni.

Der skal hun etter det NRK kjenner til uttrykt seg positivt til skissen som blant annet la vekt på at løsningen på konflikten må basere seg på dialog og et samarbeid mellom de ulike etniske gruppene i Syria.

– Vi diskuterte først og fremst en syrisk dialog, som betyr hvordan kan vi syrere fortsette samarbeidet etter dette blodbadet, forteller Aljamee.

En mann bærer et barn ut fra ruiner i Syria

Assad-regimet har sluppet hundrevis av tønne-bomber over Aleppo, og bombene har rammet tilfeldige sivile og barn. Som her fra 19. september der en mann bærer ut et barn i al-Saliheen distriktet.

Foto: HOSAM KATAN / Reuters

Samtaler i flere byer

Det har i lengre tid foregått samtaler og forhandlinger i flere byer. Både i Washington, Berlin og i Istanbul har representanter for Assad-regimet og Den syriske koalisjonen møttes. Men det som er unikt med Oslo-samtalene er at representanter fra opposisjonen og fra de moderate brigadene har deltatt.

Syrias resident Bashar al-Assad

Det jobbes nå med å finne løsninger som innebærer at Bashar al-Assad forlater Syria, men at statsinstitusjonene bevares.

Foto: SANA / Reuters

Etter det NRK forstår skal over halvparten av de stridene partene ha vært representert ved det siste møtet i august.

I lang tid har amerikanske myndigheter forsøkt å finne en løsning som betyr at Assad fjernes fra makten, men at statsinstitusjonene bevares og at representanter fra dagens regime og fra opposisjonen danner et nytt styre. Ikke ulikt løsningen som ble valgt i Irak.

Ironisk nok så kan Den islamske stats (IS) fremrykninger den siste tiden ha bered grunnen for nye forhandlinger, i og med at Assads-styrker har tapt terreng i områder der de tidligere stod sterkt.

For det som har blitt tydelig for mange er at Assad ikke har den støtten hos sine allierte som tidligere. Både Iran, Russland og Hizbollah i Libanon har sittet rolig i båten de siste ukene, mens ekstremistiske islamistene har overtatt områder som tidligere var kontrollert av Assad-vennlige grupper.

Nytt Oslo-møte

De siste ukene har det også svirret rykter i arabisk media om at amerikanske, europeiske og selskaper basert i Gulfen skal ha blitt forespeilet avtaler med å gjenoppbygge Syria etter borgerkrigen. Det liker Aljamee dårlig.

– Vi mener andre land og selskaper ikke skal involvere seg i konflikten og håper FN vil ta en tydeligere lederrolle fremover.

Nå jobber partene som var i Oslo frem mot et nytt møte i Norge i oktober og håpet er at også representanter som støtter Bashar al-Assad vil delta.

– Vi vil ikke møte representanter fra regimet, men vi snakker gjerne med folk som støtter regimet. For vi mener at regimet ikke er en del av løsningen, og at Assad ikke har noen rolle i det nye Syria, sier Aljamee.

SISTE NYTT

Siste nytt