NRK Meny
Normal

Syria-samtalene: Norges deltagelse er helt avgjørende

ISTANBUL (NRK): Norges erfaring og gode rykte i Midtøsten var viktig da syriske opposisjonelle valgte å komme til Oslo for å diskutere veien videre for Syria.

Mohamad Khadam Aljamee fra den syriske politiske organisasjonen National Blog

Mohamad Khadam Aljamee fra den syriske politiske organisasjonen National Blog forbereder akkurat nå en ny hjelpesending inn til Syria. I sommer var han to ganger i Oslo og hadde samtaler med UD om veien videre for Syria.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Norges deltagelse er helt avgjørende og en viktig del av disse samtalene, sier Mohamad Khadam Aljamee fra den syriske politiske organisasjonen National Blog til NRK i Istanbul, der han nå er for å forberede en ny viktig hjelpesending inn til Syria.

Lang norsk tradisjon

Om få dager skulle det vært skolestart i det borgerkrigsherjede landet, men de fleste skolene er bombet eller blir brukt som flyktningleirer. Med voldelige ekstremister, en sprikende opposisjon og konstant bombing fra regjeringsstyrkene er situasjonen mer uoversiktlig enn noen gang i den over tre år lange borgerkrigen.

Derfor har regimekritiske syrere og moderate brigader søkt hjelp hos det norske utenriksdepartementet og Brookings Institute.

– Norge har en lang tradisjon med disse typer samtaler. De har ingen interesser i området og har gode forbindelser i FN-systemet, sier Aljamee.

– Dette er de første og veldig viktige skrittene mot et mer fredelig Syria, og jeg kjenner ikke til noe annet forsøk i løpet av de tre siste årene som ligner på det som nå gjøres i Oslo, sier han, og viser til at opposisjonsgrupper og soldater som tidligere ikke snakket sammen nå sitter ved samme bord.

– Vi jobber nå med å skape en bred allianse fra venstre til høyre. I det siste møtet i august var det 43 personer til stede og representanter for Det muslimske brorskapet satte seg ned sammen med representanter fra den sekulære venstresiden og snakket sammen. Det var utenkelig for noen få måneder siden, sier han begeistret.

Vil stoppe blodbadet

I Istanbul er det en stor koloni syrere som hver dag samles på kafeen Vatan midt i den europeiske delen av millionbyen.

Her møtes soldater, hjelpearbeidere, politikere og aktivister. Her utveksler de historier og planlegger nye hjelpesendinger inn til de mange millionene som fortsatt lider i Syria.

– Dette er det nærmeste du kommer Syria uten å reise dit. Her kan vi sitte i timevis å diskutere, men jeg får alltid så fryktelig vondt i hodet og blir alltid så fryktelig trist når jeg hører alle de forferdelige historiene, sier Aljamee der han sitter sammen med flere soldater som akkurat har kommet ut fra Damaskus og forteller siste nytt fra krigens blodbad.

Et blodbad Aljamee ønsker å stoppe.

Nytt Oslo-møte

Nå jobber partene som var i Oslo frem mot et nytt møte i Norge i oktober og håpet er at også representanter som støtter Bashar al-Assad vil delta.

– Vi vil ikke møte representanter fra regimet, men vi snakker gjerne med folk som støtter regimet. For vi mener at regimet ikke er en del av løsningen, og at Assad ikke har noen rolle i det nye Syria, sier Aljamee.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt