Hopp til innhold

UD: Målet var å finne en politisk løsning

To ganger i sommer har representanter fra den syriske opposisjonen vært i Norge for å diskutere en politisk løsning for det borgerkrigsherjede landet.

Statssekretær Bård Glad Pedersen

Statssekretær Bård Glad Pedersen var ikke selv på møtet i august, men sier at møtet ble arrangert for å skape en større forståelse for situasjonen i landet.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Målet med samtalene er å få økt kunnskap om konflikten og se hva som kan være de neste skritt videre fremover for å skape grunnlag for en politisk løsning, sier statssekretær Bård Glad Pedersen til NRK.

Han var ikke selv til stede under møtene som fant sted i juni og i august, men det var andre fra utenriksdepartementet som var vertskap og som betalte for oppholdet til de 43 representantene fra deler av den syriske opposisjonen.

Ønsket ikke oppmerksomhet

Mange av dem medlemmer av de mange væpnede gruppene i landet.

– Dette var mennesker som har ulikt syn på konflikten, og vi vurderer hva vi kan bidra til å få til en politisk prosess som vi kan spille inn til FN, sier Glad Pedersen.

Alle de inviterte ble bedt om å holde en lav profil og mange ønsket ingen oppmerksomhet rundt samtalene.

– For noen som deltok på møtet kan det innebære en risiko å delta på dette møtet det gjorde at vi har ikke informert proaktivt om dette, sier Glad Pedersen til NRK.

Flere initiativ

Det siste møtet fant sted på Royal Christiania hotell i Oslo sentrum mellom 21. og 25. august i år og var initiert av den amerikanske tenketanken Brookings Institute, og er ett av flere diplomatiske initiativ for å finne en løsning på den fastlåste konflikten.

Clarion Hotel Royal Christiania

På dette hotellet i Oslo sentrum hadde UD samlet 43 syriske opposisjonelle til samtaler om Syrias fremtid i august i år.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Dette må ses i sammenheng med mange andre initiativ av mange andre aktører hvordan de kan få til en politisk løsning, understreker Glad Pedersen.

For det har i lengre tid foregått samtaler og forhandlinger i flere byer. Både i Washington, Berlin og i Istanbul har representanter for Assad-regimet og Den syriske koalisjonen møttes.

Og amerikanske myndigheter forsøker å finne en løsning som betyr at Assad fjernes fra makten, men at statsinstitusjonene bevares og at representanter fra dagens regime og fra opposisjonen danner et nytt styre. Ikke ulikt løsningen som ble valgt i Irak.

Det er ingen fra Assad-regimet som har deltatt i Oslo-samtalene.

Nå jobber partene som var i Oslo frem mot et nytt møte i Norge i oktober og håpet er at også representanter som støtter Bashar al-Assad vil delta.

SISTE NYTT

Siste nytt