Hopp til innhold

Håper å knuse Boko Haram

Niger og Tsjad har samlet en felles bakke- og luftstyrke som skal kjempe mot ekstremistgruppa Boko Haram nordøst i Nigeria, ifølge en offisiell kilde i Niger .

Chad Boko Haram

Styrker fra Tsjad på veg mot grensa til Nigeria på fredag. De skal nå ha slått seg sammen med styrker fra Niger i en felles offensiv mot Boko Haram.

Foto: Jerome Delay / Ap

Offensiven ble iverksatt etter at Boko Harams leder Abubakar Shekau i går sverget troskap til den militante ekstremistiske gruppa Den islamske staten (IS).

Tidlig i morges startet styrkene fra Niger og Tsjad operasjonen mot Boko Haram nær Bosso-området og Diffa i Niger, nær grensen til Nigeria, ifølge en nigersk tjenestemann.

En militærkolonne med over 200 kjøretøy ble observert på vei mot grensen til Nigeria, ifølge den privateide radiostasjonen Anfani. Det ble også rapportert om flere luftangrep mot Boko Harams stillinger.

Bombeangrep

Den ytterliggående islamistgruppen Boko Haram har i flere år kjempet for å innføre en islamsk stat, eller et kalifat, i den nordlige delen av Nigeria. Gruppen har stått bak bombeangrep på markedsplasser og mot kirker. Seinest i går ble minst 58 personer drept i bombeangrep i millionbyen Maiduguri nord i Nigeria.

Gruppa har også bortført flere hundre jenter og truet med å selge dem som slaver.

AP10ThingsToSee Chad Boko Haram Refugees

Nigerianske jenter har flyktet fra Boko Harams herjinger til en flyktningeleir i nabolandet Tsjad.

Foto: Jerome Delay / Ap

De siste månedene har Boko Haram gjennomført flere angrep mot landsbyer i nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun. Landene frykter at Boko Haram skal bli en regional trussel, og det er årsaken til at Niger og Tsjad nå går sammen om en offensiv for å prøve å knuse ekstremistgruppa. I tillegg har Den afrikanske union (AU) godkjent å opprette en styrke på opp mot 10.000 soldater i kampen mot Boko Haram.

Presidentvalg utsatt

Nigeria håper å få kontroll over den nordøstlige delen av landet før presidentvalget 28. mars. Valget ble utsatt i seks uker. Ifølge myndighetene var årsaken den vanskelige sikkerhetssituasjonen Boko Haram hadde skapt nord i landet der de har hatt kontroll over flere områder.

Les også: Valget i Nigeria utsettes på grunn av Boko Haram

Mer enn 13.000 mennesker har blitt drept og rundt 1,5 millioner har blitt drevet på flukt siden 2009.

Les også: Boko Haram angrep provinshovedstad i Nigeria

SISTE NYTT

Siste nytt