NRK Meny
Normal

Boko Haram angrep provinshovedstad i Nigeria

NAIROBI (NRK): Hundrevis av militante islamister fra Boko Haram har angrepet byen Gombe nordøst i Nigeria. De skal ha skutt vilt rundt seg og oppfordret folk til å boikotte presidentvalget.

Boko Harams leder Abubakar Shekau sier i en ny video at han ikke frykter den regionale styrken
Foto: Ap

Dette skulle vært en merkedag i Nigeria, med valg i Afrikas største demokrati. 69 millioner mennesker skulle gått til urnene.

Men forrige helg ble valget utsatt i seks uker på grunn av sikkerhetssituasjonen i nordøst.

I stedet er det Boko Haram som setter dagsorden, med dagens angrep mot byen Gombe.

Byen er provinshovedstad i delstaten Gombe og har rundt 250 tusen innbyggere. Mange av dem flyktet da Boko Haram nærmet seg byen i dag tidlig. Andre gjemmte seg innendørs.

– Alle skyndte seg hjem. Byen vår er under angrep. Vi har hørt at hundrevis av terrorister fra Boko Haram prøver å innta byen.

Det forteller Mallam Hassan som bor i Gombe, på telefon til den nigerianske avisen Premium Times.

I ettermiddag sa en ikke navngitt sikkerhetskilde fra myndighetene til nyhetsbyrået Reuters at opprørerne er blitt drevet tilbake. Samtidig forteller innbyggere at angriperne har forlatt byen og fortsatt videre til et annet område 40 kilometer unna. Området ble stormet, og opprørerne skal ha satt fyr på flere hus.

Nedbrent landsby i Tsjad etter angrep fra Boko Haram

Tsjad ble angrepet av Boko Haram for første gang fredag. Slik så landsbyen ut etter angrepet.

Foto: STEPHANE YAS / Afp

Rene krigsslag

Gombe har flere ganger blitt utsatt for selvmordsangrep og bombangrep, men det er første gang at Boko Haram har prøvd å innta byen.

Gruppen som har markert seg med sine mange og bestiale terrorhandlinger, går nå til rene krigsslag for å prøve å overta makten i byer nordøst i Nigeria.

Boko Haram angrep Gombe i morgentimene idag og skal også ha forsøkt å overta en militærbase ved byen. Militæret har svart med luftangrep mot forsteder til Gombe. Situasjonen er fortsatt uavklart.

Våpen og løpesedler

De militante islamistene skal ha vært tungt bevæpnet. De hadde også med seg løpesedler der folk oppfordres til å boikotte presidentvalget.

Boko Haram er i mot all vestlig innflytelse og kjemper for en egen islamsk stat.

Valget er utsatt til 28. mars for å gi de militære styrkene ro til å bekjempe Boko Haram i samarbeid med nabolandene. Det ble nylig opprettet en regional styrke på 8700 soldater.

Gombe: Tilhengere av presidentkandidat Muhammed Buhari under hans besøk

Valgengasjement i Gombe. Tilhengere av presidentkandidat Muhammed Buhari under hans besøk til Gombe tidligere i februar.

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Mange spør seg om disse soldatene vil klare å bekjempe Boko Haram på seks uker, når Nigeria ikke har klart det på seks år.

Det kan bli noen blodige uker framover i Nigeria, der alle venter spent på om valget i det hele tatt blir noe av.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt