NRK Meny
Normal

– Fireåring sendes hjem til England

Fireåringen skal ha vært for traumatisert til å gi noen nærmere forklaring til politiet, som nå håper at den syv år gamle søsteren kan kaste lys over de brutale drapene.

Hjemmet til de drepte

En britisk politimann legger blomster foran huset der de drepte bodde. Politiet vokter eiendommen.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Jenta på fire år har bekreftet identiteten til sin far, mor og bestemor, opplyser den franske påtalemyndigheten fredag ettermiddag.

Alle tre ble de funnet skutt og drept inne i, og i nærheten av, en bil i et friluftsområde nær den østfranske byen Annecy onsdag.

Les mer: Fire personer funnet skutt og drept ved en bil i Frankrike

Jentas sju år gamle søster ligger fortsatt kritisk skadd på sykehus.

Talsmannen for den franske påtalmyndigheten, Eric Maillaud, forteller at den fire år gamle jenta ikke vil kunne bidra mer til etterforskningen på dette tidspunktet, og forteller at jenta vil bli sendt tilbake til England snart.

Lå flere timer under sin døde mor

Sykehus Grenoble

Storesøsteren ligger i kunstig koma på sykehus i Grenoble.

Foto: Lionel Cironneau / Ap

Fireåringen lå i åtte timer under den døde moren sin før franske kriminalteknikere fant henne da de skulle undersøke åstedet. Da var moren, faren og bestemoren hennes drept, mens storesøsteren var blitt funnet utenfor bilen.

Den sju år gamle søsteren var slått i hodet flere ganger og skutt i skulderen. Hun ligger nå i kunstig koma på sykehus.

Fransk politi håper hun kan fortelle dem mer når hun våkner, men først må hun opereres for flere kraniebrudd. I mellomtiden snakker de med den yngste jenta.

– Vi har forhørt lillesøster igjen, men hun kunne ikke gi oss flere detaljer. Vi må være ekstremt forsiktige med forklaringen til et traumatisert barn, sier Maillaud.

– Flere teorier

Familien som er angrepet er av irakisk opprinnelse, men bor i Storbritannia, bestemoren har også svensk pass. I tillegg ble en fransk syklist drept. Politiet mener han var en tilfeldig forbipasserende som var på feil sted til feil tid.

Alle de fire ble skutt i hodet. Fransk politi mener det er tydelig at de som angrep, ville drepe.

Under pressekonferansen fredag kom det fram at alle de fire drepte er skutt minst tre ganger, en gang i hodet og minst to ganger på kroppen. Maillaud forteller at det ble funnet 25 hylser på åstedet, men vil ikke oppgi noe antall eller type våpen som er brukt.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at mer enn én person skal stå bak skytingen.

– Det virker menneskelig vanskelig at så mange skudd skal være avfyrt av én person. Instinktene våre tilsier at det er mer enn én minstenkt, sier Maillaud, ifølge den britiske avisa the Guardian.

Undersøker familiens hus

En britisk avis skriver at den 50 år gamle drepte mannen kan ha hatt forbindelser til Saddam Husseins Baath-parti og at han var blitt overvåket av britisk etterretning under Irakkrigen.

Maillaud avslørte imidlertid under pressekonferansen fredag at verken britisk eller fransk etterretning hadde noen kjennskap til noen av ofrene før massakren. Han avviste dermed påstandene om overvåking.

Politiet etterforsker også om en pengekrangel mellom den drepte og broren hans kan ha hatt noen betydning, noe broren avviser på det sterkeste. Torsdag meldte han seg for politiet for å si at han ikke har noe med saken å gjøre.

Flere etterforskere i det franske politiet skal reise til London for å undersøke familiens bolig. Håpet er å finne flere svar her.

Etterlyser en mørkegrønn bil

Det ble tidligere meldt at fransk politi leter etter en hvit, firehjulsdrevet bil som forlot stedet i høy fart. Det er den britiske syklisten som var førstemann til åstedet som skal ha forklart seg om denne.

Under pressekonferansen ble det imidlertid opplyst om at man nå etterlyser en mørkegrønn bil og en motorsykkel.

Den uidentifiserte briten, som trolig var førstemann til åstedet, blir nå hyllet som en helt fordi han reddet livet til sjuåringen da han kom til stedet.

Eric Maillaud fortalte i går at jenta besvimte foran den britiske syklisten. Han er bosatt i området og er veteran fra det britiske flyvåpenet RAF.

– Gjerningsmennene skal finnes

Både den franske presidenten og den britiske statsministeren har kommentert overfallet.

– Alt skal gjøres for å finne de skyldige, sa François Hollande da han besøkte David Cameron i London torsdag.

– Vi skal gjøre alt vi kan for hjelpe de stakkars barna og vi vil gjøre alt vi kan for å bistå fransk politi slik at de kommer til bunns i denne forferdelige saken, sa den britiske statsministeren.

Åstedet

Politiet er ferdig med å gjennomsøke åstedet. Fredag ettermiddag kom journalister til stedet.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt