NRK Meny
Normal

Halshugger-kannibal slapp fengsel

En kinesisk innvandrer som skar av hodet og spiste deler av et tilfeldig offer på en buss i Canada i fjor, ble i dag erklært ikke strafferettslig tilregnelig av en kanadisk domstol.

Vince Weiguan Li

Vince Weiguan Li på vei inn i retten i Winnipeg 5. august i fjor.

Foto: John Woods / AP

Vince Weiguang Li var tiltalt for drapet på 22 år gamle Tim McLean på en Greyhound-buss 30. juli i fjor.

Den 40 år gamle etniske kineseren, som var på vei fra byen Edmonton til Winnipeg, satt ved siden av McLean på bussen da marerittet begynte.

Familie og venner av Tim McClean utenfor rettslokalene i Winnipeg 3. mars i år.

Familie og venner av Tim McClean utenfor rettslokalene i Winnipeg 3. mars i år.

Foto: John Woods / AP

Rundt kl. 20.30 begynte Li ifølge øyenvitner å hugge løs på McClean med en stor foldekniv mens han sov. Deretter skar han av hodet til McLean og fjernet flere indre organer. Li la McLeans ene øre, samt nese og tunge i lommen før han til slutt viste medpassasjerer det avskårne hodet.

Alle de overlevende passasjerene klarte å rømme fra stedet før politiet kom til stedet fem timer senere.

Drapet og den påfølgende arrestasjonen skjedde på en øde motorveistrekning rundt 90 kilometer fra byen Winnipeg, som ligger vest i Canada. Politiet fant flere av McLeans kroppsdeler spredt rundt i bussen, noen av dem i hvite plastikkposer.

- Spiste øyne og hjerte

Ifølge en rettsmedisinsk spesialist kan Li ha spist øynene og deler av hjertet til McLean før han ble pågrepet. Disse kroppsdelene ble aldri funnet i ettertid, men Li nekter for at han har spist dem.

- Disse groteske handlingene er fryktelige, men vekker tanken på sinnssykdom. Han innså ikke at handlingen han utførte, var feil, sa dommer John Scurfield i dag.

- Hørte stemmer

Psykiaterne som vitnet i saken, forsikret retten om at Li er schizofren, og at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Like før drapet skal Li ha hørt stemmer som sa at McLean var en ond trussel, som måtte elimineres.

Selv etter drapet skal Li ha trodd at McLean ville gjenoppstå fra døden og true ham. Li begynte derfor å skjære løs på McLean slik at han ikke skulle vende tilbake.

Ifølge psykiaterne i saken hadde Li alle kjennetegnene til en person som ikke er strafferettslig tilregnelig som følge av sinnssykdom.

Kan bli løslatt i fremtiden

Carol de Delley

Moren til Tim McLean, Carol de Delley, vil gjøre alt for at Li aldri kommer tilbake til samfunnet.

Foto: John Woods / AP

Som følge av dagens rettslige avgjørelse slipper Li fengsel, og en evalueringskomité vil avgjøre hans fremtid.

Det er ventet at Li vil måtte tilbringe flere år på psykiatrisk sykehus i Manitoba-provinsen i Canada, men evalueringskomiteen kan få Li løslatt dersom han blir erklært frisk i fremtiden.

- Må sperres inne på livstid

Tim McLeans mor, Carol de Delley, sa til CBC News etter domsavgjørelsen at hun vil gjøre alt i hennes makt for at Li blir sperret inne resten av livet.

- Det er ikke for å redde noen av oss, fordi vi har allerede gjennomlevd et tap. Det er for å redde alle andre, sa de Delley.

McLeans familie har også varslet at de vil jobbe for å få endret den kanadiske loven som åpner for at dømte psykisk syke kan komme tilbake til samfunnet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt