Hopp til innhold

Haiti: Desperate orkanofre plyndrer hjelpetransporter

De er desperate og har hverken mat eller vann etter orkanen Matthews herjinger sist uke. Nå har folk satt opp hemmelige veisperringer og plyndrer hjelpesendinger på vei til andre nødstilte etter katastrofen.

STORM-MATTHEW/

DESPERATE: På Haiti sloss folk om lite mat etter orkanens herjinger når nødrasjoner deles ut.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

– Vi har ingenting å spise. Hvorfor får vi ingenting? Det er spørsmålet en kvinne ved byen Coteaux sør på Haiti stiller til Sveriges Radios reporter Johan Bergendorff.

Noen har hentet trær som falt ned under orkanen, dratt dem opp på veien og bruker dem som veisperringer. En lastbil full med koleramedisin fra Leger uten grenser må stoppe og sinte mennesker prøver å bryte opp bakdørene uten å lykkes. Etterhvert kommer politiet, og lastebilen fortsetter til et sykehus noen mil unna, forteller Bergendorff .

STORM-MATTHEW/

ØDELAGT: De sover på metallplater fra en ødelagt skolebygning-

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

Det er kommet flere rapporter om liknende hendelser. En talsperson for WHO, Fn's matvareprogram, sier at tre laster med 51 tonn mat har blitt stjålet hittil ved lignende veisperringer. Og i byen Porte Salut, skal en tankbil med ferskvann som var bestilt av borgermesteren, ha blitt ranet.

Matmangel

Minst 1,4 millioner mennesker trenger umiddelbar hjelp etter orkanen Matthews herjinger i Haiti, ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Han sier det trengs en massiv innsats.

Gudrun Bertinussen, leder for Humanitær seksjon i Kirkens Nødhjelp, forteller at deres medarbeidere på Haiti har vært i de verst rammede områdene sørvest i landet og er sjokkerte over hvor store ødeleggelser orkanen har gjort. Hun kan også bekrefte at nødhjelpssendinger har blitt ranet:

– Det forteller at folk er desperate. Vi vet at det var tørke og matmangel i disse områdene før orkanen traff. Vi vet at folk var i området for å høste avlingene sine av bønner, mango og bananer. Dette har nå blitt ødelagt. Så folk frykter og er redd for matmangel og det kan forklare at hjelpesendinger blir ranet, sier Bertinussen.

Den kjente menneskerettighetsadvokaten Mario Joseph på Haiti sier til Sveriges Radio at folk reagerer på denne måten, fordi regjeringa i landet ikke har gjort jobben sin med å fordele mat og hjelpeutstyr på en skikkelig og rettferdig måte.

Krever mer sikkerhet

Områdene sørvest i landet står også for mesteparten av matproduksjonen i landet og hjelpeorganisasjoner har tidligere sagt at det vil ta fem-seks måneder å klargjøre jorda til ny produksjon og ytterligere tre-fire måneder før man får høstet. Hjelpeorganisasjoner frykter at rundt 80 prosent av befolkningen kan stå overfor en sultkatastrofe.

STORM-MATTHEW/

BEGRAVELSE: De begraver sine kjære etter orkanen som drepte rundt 1000 mennesker på Haiti.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

FN krever nå mer politi og bedre sikkerhet langs veiene i området og at de fredsbevarende FN-styrkene garanterer for sikkerheten til nødhjelpstransportene. Ellers må nødhjelpen fraktes til de haredst rammede område med helipkopter, men det blir dyrt og gjør at færre får hjelp.

Rundt 1.000 mennesker ble drept og flere hundretusen mistet sine hjem i orkanen som rammet et av verdens fattigste land.

Les mer: Haiti: – Folk er sultne og tørste

Les mer: Norge gir 10 millioner til orkanrammede i Haiti

SISTE NYTT

Siste nytt