Hopp til innhold

Hæren i Jemen kan være splittet

Store deler av hæren i Jemen har gitt sin støtte til de regimekritiske opprørerne som krever presidentens avgang. Men forsvarsministeren sier hæren står bak president Ali Abdullah Saleh.

Hæren slutter seg til opprørerne i Jemen

Demonstrantene jubla da de mottok nyheten om at store deler av hæren har slutta seg til dem. Eksperter tror resten av hæren også vil skifte side.

Foto: Muhammed Muheisen / Ap

Titusenvis av demonstranter har protestert mot Jemens president Ali Abdullah Salehs regime i over en måned. Flere av dem har bodd på Universitetsplassen i hovedstaden Sanaa siden slutten av februar.

I ettermiddag har også Jemens ambassadører til Egypt og Den arabiske liga gått over til den raskt voksende opposisjonen, som krever at presidenten skal trekke seg.

Militær splittelse

Demonstrantene krever blant annet at det innføres ny valgordning som legger til rette for en klar maktfordeling mellom presidenten og nasjonalforsamlinga i landet. Dagens president har sittet med makta i 32 år.

De væpna styrkene vil være tro mot eden de har gitt til Gud, nasjonen og det politiske lederskap under vår bror, president Ali Abdulllah Saleh, heter det i en uttalelse fra Forsvarsdepartentet i ettermiddag.

Og det heter videre:

- Vi vil aldri under noen omstendigheter godta et kupp mot demokratiet og konstitusjonell legimitet, eller angrep på nasjonens sikkerhet og innbyggerne.

Dermed er det mye som tyder på at det er en alvorlig splittelse innenfor den jemenittiske hæren.

Ber presidenten trekke seg

I dag morges gikk Jemens mest innflytelsesrike militære leder Ali Mohsen al-Ahmar ut og sa at han vil slutte seg til protestgruppa mot president Ali Abdullah Salehs regime. I løpet av dagen har store deler av hæren fulgt etter.

– Vi annonserer at vi støtter og beskytter ungdommene som demonstrerer på Universitetsplassen i Sanaa, sa general Mohsen til AFP tidligere i dag.

General Mohsen blir beskrevet som en nær venn av president Ali Abdullah Saleh gjennom mange år. Han er også halvbroren til presidenten. Nå har altså flere av presidentens nærmeste vendt seg mot ham.

I et intervju med den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera ber generalen presidenten om å trekke seg. Og sannsynligvis må han gjøre det dersom han vil unngå militærkupp.

En annen general sier til AFP at 60 offiserer fra hærens Hadramawt-provins, han selv inkludert, har slutta seg til «den unge revolusjonen», og at 50 embedsmenn fra landets innenriksdepartement har gjort det samme.

Demonstrantene jubla da de hørte nyheten. I går fikk de beskjed om at hele regjeringa er sparka, og i dag kom den gode nyheten om at flere framtredende personer i hæren har skifta side.

– Mange personer som virkelig elsker dette landet har trukket seg ut av regjeringa, sier en av demonstrantene til EBU.

– Jeg tror dette kan sammenliknes med det som skjedde i Egypt. Regjeringas fall i Jemen vil likne på det som skjedde i Egypt, legger en annen til.

Selv om det er god stemning på Universitetsplassen I Sanaa i ettermiddag, er de spente på om dagens hendelser vil føre til at presidenten går av.

– Jeg holder ut

Presidenten selv gikk i dag ut på TV-kanalen Al Arabiya og hevdet at majoriteten av Jemens innbyggere står bak ham, melder AFP mandag ettermiddag.

– Jeg holder ut, sier Ali Abdullah Saleh.

Generaler slutter seg til opprørerne i Jemen

Et titalls generaler slutta seg til de regimekritiske opprørerne i Jemen mandag.

Foto: Muhammed Muheisen / Ap

– Dette betyr slutten for Saleh

Etter general Mohsens uttalelse tok flere beltevogner oppstilling utenfor presidentpalasset i Jemen for å beskytte demonstrantene.

Beltevognene ble ifølge AFPs korrespondent utplassert på flere strategiske steder i hovedstaden Sanaa, blant annet utenfor presidentpalasset, sentralbanken og forsvarsdepartementet.

Hakim Al Masmari, sjefsredaktør i avisa Yemen Post, sier til den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera at generalenes støtteerklæring kan bety slutten for president Salehs regime.

– Det er offisielt over nå som 60 prosent av hæren har alliert seg med demonstrantene, sier han.

Ifølge Masmari sender general Mohsen et tydelig signal til presidenten om at det er slutt og at det er på tide å trekke seg nå.

– Jeg tror dette betyr slutten for hæren i Jemen. Når denne dagen er over forventer vi at 90 prosent av hæren følger hans eksempel, sier han til Al Jazeera.

Demonstrasjoner i Jemen

Demonstrantene håper hærens støtte vil føre til at president Ali Abdullah Saleh trekker seg.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

– Omfattende krise

Generalen har vært nært tilknytta presidenten. Det er derfor overraskende at generalen velger å gå ut med sin støtte til de regimekritiske demonstrantene.

– Med bakgrunn i mine egne følelser, samt følelsene til mine medoffiserer og soldater, som er en integrert del av folket, gir jeg vår fredelige støtte til den unge revolusjonen og deres krav, sier han.

Generalen sier at «dagens Jemen» lider av en omfattende og farlig krise som er vidtfavnende.

– Mangel på dialog, samt undertrykking av fredelige demonstranter i den offentlige sfære, har resultert i ei krise som øker for hver dag som går, sier han til Al Jazeera, og legger til at han vil jobbe for fred i landet.

– Vi vil utføre våre oppgaver som handler om å opprettholde sikkerhet og stabilitet, sier han til AFP.

Stor smitteeffekt

Generalen var den første høytstående militæroffiseren som offentlig ga sin støtte til opposisjonen. Men uttalelsen hans ga en smitteeffekt. I løpet av dagen har flere av hans kollegaer, samt diplomater og stammeledere fulgt etter.

– Denne krisa blir mer og mer komplisert. Den fører landet mot vold og borgerkrig, sier general Mohsen i en uttalelse i Al Jazeera.

Jemens ambassadør i Syria, Abdel-Wahhab Tawaf, trakk seg i dag, både fra ambassadørposten og fra regjeringspartiet, for å støtte opposisjonsbevegelsen som krever presidentens avgang. Også Jemens ambassadør i Saudi-Arabia har annonsert sin støtte til demonstrantene. Det er imidlertid ikke klart om han trekker seg som ambassadør, skriver Reuters.

I tillegg har en av de mektigste stammelederne i Jemen, Sadiq al-Ahmar, gitt sin støtte til opprørerne.

– For å unngå et blodbad i Jemen ber jeg om at presidenten går av i stillhet, sier han ifølge AFP, og legger til at han vil bidra til en ærefylt avgang.

I går gikk en rekke ledende muslimske prester ut og hevda at president Saleh må bære ansvaret for de blodige sammenstøtene den siste tida. I en felles uttalelse ba de hæren ikke gi flere ordre om å drepe demonstranter. De oppfordra også soldatene til å trosse slike ordre.

Regjeringskritiske demonstranter i Jemen

Titusenvis av demonstranter har protestert mot president Ali Abdallah Salehs regime siden midten av februar.

Foto: MOHAMMAD HUWAIS / Afp

Sparka hele regjeringa

Generalens støtteerklæring kommer én dag etter at Saleh sparka hele regjeringa i et forsøk på å imøtekomme demonstrantene. Regjeringa skal likevel fortsette som forretningsministerium til de nye statsrådene er på plass.

Presidenten har også gått med på å gjøre noen endringer i grunnloven, men opposisjonen mener initiativet kommer for sent.

Presidentens kunngjøring om regjeringsendringene kom samtidig som flere tusen mennesker var samla i hovedstaden Sanaa for å delta i begravelsen av 52 mennesker som måtte bøte med livet under de voldelige sammenstøtene forrige fredag.

Under fredagsbønnen fredag ble 52 personer skutt og drept i kamper mellom jemenittiske sikkerhetsstyrker og regimekritiske demonstranter. Flere barn var blant ofrene. Over hundre personer ble skadd i sammenstøtet.

Flere statsråder har allerede forlatt regjeringa i protest mot myndighetenes angrep på demonstrantene. Både menneskerettsministeren, turistministeren og religionsministeren har trukket seg fra sine posisjoner på grunn av den spente situasjonen.

I formiddag valgte også guvernøren i Jemens nest største by, Aden, å trekke seg, ifølge AFP.

FN fordømmer voldsbruken

Begge grupperingene i konflikten har tatt i bruk voldelige virkemidler under sammenstøtene den siste tida.

Sikkerhetsstyrkene har skutt med skarpt og brukt tåregass for å bryte opp demonstrasjonene. Politiet har også åpna ild mot demonstrantene for å få kontroll på situasjonen. Ifølge aktivister har imidlertid ingen av demonstrantene brukt vold under de siste demonstrasjonene.

I dag sier generalsekretæren i FN at han fordømmer politiets bruk av åpen ild mot demonstrantene, melder AFP.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre har fordømt voldsbruken mot demonstranter i Jemen. I en uttalelse i forrige uke oppfordra han alle parter til å avstå fra maktbruk.

– Det er uakseptabelt at myndighetene bruker vold under demonstrasjonene. Myndighetene må respektere ytringsfriheten og tillate fredelige
demonstrasjoner, sa utenriksministeren.

Begravelse i Jemen

Søndag deltok flere tusen i begravelsen av 52 demonstranter som ble drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter fredag.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt