NRK Meny
Normal

Guineas første folkevalgte nasjonalforsamling

Muslimske og kristne ledere ba sammen om en fredelig og voldsfri valgdag da innbyggerne i den store, vestafrikanske nasjonen omsider fikk stemme fritt og uavhengig.

GUINEA-valg - Et valglokale i Conakry

Guineas aller første frie valg på nasjonalforsamling var i boks lørdag kveld. Til tross for en blodig valgkamp, er det meldt om få voldshandlinger på valgdagen. Her stemmes det ved et valglokale i hovedstaden Conakry.

Foto: CELLOU BINANI / Afp

Kraftig uenighet, blodig etniske sammenstøt og beskyldninger mot presidenten og valgkommisjonen har forsinket valget i måneder og år. Lørdag ble endelig Guineas aller første demokratiske parlamentsvalg avholdt.

GUINEA: Valg. president Alpha Conde har stemt

President Alpha Condé avla stemme i Conakry -

Foto: CELLOU BINANI / Afp

GUINEA-valg: opposisjonsleder Cellou Dalein Diallo

– det gjorde også opposisjonsleder Cellou Dalein Diallo.

Foto: CELLOU BINANI / Afp
– Dagens valg gir oss mulighet til å komme ut av en fem år lang, kaotisk overgangsperiode, sier en optimistisk president Alpha Condé.

Håp om fred

Mer enn 1700 kandidater har slåss om 114 seter i nasjonalforsamlingen i en til tider voldelig valgkamp. Når de inntar parlamentet i hovedstaden Conakry, sender de samtidig hjem overgangsparlamentet som har styrt landet i flere år på overtid, siden militærstyret tok slutt for tre år siden.

Nå håper guineanerne at valget innvarsler en fredeligere periode for den hardt prøvede befolkningen. Og foreløpige meldinger tyder på at de har gått mann og kvinne av huse for å avgi stemme.

Framtiden er full av muligheter. For selv om landet er ett av de fattigste i regionen, har det potensial til å løfte befolkningen ut av fattigdommen: Store mineralrikdommer som jern, gull og diamanter er påvist.

Tre tiår med kuppmakere og juntastyre etter løsrivelsen fra Frankrike har bremset mulighetene til utvikling.

De politiske motpolene i Guinea – landet mellom Guinea-Bissau og Sierra Leone i Vest-Afrika – er tradisjonelt noen-og-tjue etniske grupper. Utenom valgene lever disse gruppene ganske harmonisk side ved side. Rundt 40 prosent av innbyggerne hører til Fulaniene, to andre store grupper er Malinke og Soussou.

Dårlig erfaring med valg

President Condé er Malinke og er leder for partiet Samlingen av Guineas folk. Opposisjonslederen Cellou Dalein Diallo er Fulani og leder det sentrum-liberale Forbundet for Guineas demokratiske krefter, UDGF.

Det forrige valget på nasjonalforsamling var i 2002, mens militærdiktaturet fortsatt hadde full kontroll. Det ble boikottet av opposisjonen, og av omverdenen nærmest ansett som en vits.

Tidligere denne uka skjøt og drepte demonstrantene en politimann da protester førte til sammenstøt en rekke steder i byen.

Oppisjonen har beskyldt presidenten og hans støttespillere – inkludert valgkommisjonen – for å planlegge utstrakt valgfusk.

Suksess eller kaos

Og selv om oppkjøringen til valget også denne gangen har inneholdt blodige sammenstøt mellom ulike etniske grupper, spesielt i hovedstaden, ser det ut til at selve valgdagen har vært ganske fredelig.

Midt på dagen meldte valgkommisjonen at rundt 2 av landets 5 millioner stemmeberettigede alt hadde avlagt stemme.

Og det til tross av at værgudene ikke var helt med – uvær med kraftig vind tvang en del velgere til å bli hjemme.

Lederen for EUs valgobservatører, Christian Preda, klaget over at en del velgere hadde mange kilometer til nærmeste stemmelokale. De hadde også fått meldinger om mangel på blekk, som velgerne dypper fingeren i for å unngå at noen får stemme flere ganger.

Opposisjonen kalte valget kaotisk, mens presidenten var storfornøyd og sa at det hadde vært en suksess.

GUINEA-valg

Selv om sikkerhetstiltakene rundt stemmelokalene var høye i Guinea lørdag, står disse soldatene bare i kø for å stemme – og markere en endelig slutt på tiår med militærstyre.

Foto: CELLOU BINANI / Afp

– Kjemp for Guinea

Stor-imamen av Conakry ba lørdag morgen om at alle politiske kamper måtte kjempes for Guinea, og ikke imot det.

– Muslimer og kristne, alle religiøse ledere, ber folket om å utføre sin patriotiske plikt uten vold, sa imam Mamadou Saliou Camara.

En tidligere statsminister og ledende opposisjonell, Sidya Touré, erklærte da valglokalene åpnet lørdag morgen at «hele Guinea vil strømme ut i gatene» hvis valgresultatet ikke stemmer med hva folk ser i valglokalene.

Det er ikke ventet at noen av partiene vil få flertall. Dermed vil også Guineas innbyggere måtte vente noen uker før den nye regjeringen blir klar, mens koalisjonsbygging og sonderinger foregår.

Førstkommende tirsdag kommer igjen sikkerhetsnivået å være høyt i Guinea, ikke minst i Conakry. Da er de første valgresultatene trolig klare.

Guinea

Guinea i Vest-Afrika

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt