NRK Meny
Normal

Gruvearbeidere funnet døde i Sør-Afrika

Åtte av de 17 gruvearbeiderne som onsdag ble fanget i en gruve 1700 meter under bakken i Sør-Afrika, er funnet døde.

Gruveulykke Sør-Afrika

Arbeidere ankommer Doorknop-gruva onsdag, samme dag som 17 av arbeiderne ble fanget 1700 meter under bakken. Åtte av disse er bekreftet døde.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Én gruvearbeider er fremdeles savnet etter gruvekollapsen i gruven Doorknop rett utenfor Johannesburg, melder Reuters.

Redningsarbeidere får gruveselskapet harmony Gold klarte onsdag å få ut åtte av gruvearbeiderne som har klart å ta seg til et sikkert område nesten 2000 meter under bakken.

– Alle de ni gruvearbeiderne var i fin form og gikk normalt da de ble reddet ut av gruven. De skal nå holdes under observasjon de neste 24 timene, sa Harmony Gold-sjef Graham Briggs etter den første redningsoperasjonen onsdag.

Ifølge en talsperson for selskapet visste de ikke hvor de ni andre arbeiderne befant seg.

Redningsmannskap ble sendt under bakken for å ta seg inn i gruven, men arbeidet ble forhindret av mye røyk og påfølgende steinras.

Gruven skal ha kollapset da en brann brøt ut som følge av at et jordskjelv skadet elektriske kabler i gruven.

Harmony Gold er det største gullgravingsselskapet i Sør-Afrika og den femte største gullprodusenten i verden.

Det var 139 mennesker som jobbet i selve gruva og 35 i nærområdet da brannen brøt ut. Ulykken er den mest alvorlige i Sør-Afrika siden ni gruvearbeidere omkom i 2009.

Gullgruvene i Sør-Afrika er blant de dypeste i hele verden, og under apartheid var de ansett som noen av de mest farlige i verden. Siden 1994 har arbeidere jobbet hardt for å bedre vilkårene, men 112 arbeidere ble fortsatt drept i ulykker i 2012, det siste året man har tall for.

Sammenstøt

Tumi Mokgele jobber ved Doorknop-gruven, og sier at ulykken belyser nødvendigheten av høyere lønn for gruvearbeiderne, som den siste uken har streiket.

– Så sier de at lønnshoppet på 12 500 rand (rundt 7000 kroner) som vi vil ha er mye. Det er lite i forhold, sier Mokgele til Reuters.

Tirsdag og onsdag kom det til kraftige sammenstøt mellom gruvearbeidere og politi nord i Sør-Afrika, da politiet brukte sjokkgranater og gummikuler mot 3.000 streikende gruvearbeidere.

Gruvearbeiderne var væpnet med køller og stokker og blokkerte veien til gruva. Det opplyser sørafrikansk politi i en uttalelse der de omtaler de streikende som «voldelige».

Sammenstøtene skjedde ved en gruve til platinaselskapet Anglo American Platinum nord i landet. Ifølge politiet prøvde de streikende også å fjerne ikke-streikende arbeidere fra gruveområdet.

Fagforbundet AMCU (Association of Mineworkers and Construction Union) har organisert streiken som rammer platinaselskapene Anglo American Platinum, Impala Platinum og Lonmin. Gruvearbeiderne ønsker høyere lønn, men forhandlingene med platinaselskapene har hittil ikke ført fram. Forhandlingene, som ledes av arbeidsdepartementet i landet, fortsatte tirsdag.

I 2012 førte streik blant gruvearbeidere i Lonmins platinagruve i Marikana utenfor Johannesburg til voldelige sammenstøt. Da ble 34 streikende skutt og drept av politiet, og 78 ble såret. Politiet hevdet de handlet i selvforsvar.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt