Greske leilighetsspekulanter invaderer London

Mens greske banker står på kanten av stupet, tømmer rike grekere kontoene sine og kjøper leiligheter i halv-milliardklassen i London.

Luksusleilighet i Mayfair i London

I Luksusleiligheter som denne i Mayfair i London kan mange greske millioner havne de neste månedene.

Foto: Owe Arkeklev / SVT

Charles Smith ved UK Sotheby’s Internatinal Realty

Eiendomsmegler, Charles Smith ser nå at greske investorer kommer til London.

Foto: Owe Arkeklev / SVT

Når verden er usikker er London blant de trygge havnene for de rike. Ifølge eiendomsmeglere i den engelske hovedstaden har greske investorer de siste tre årene firdoblet sine kjøp av luksusboliger i London.

Opp 20 prosent

– For øyeblikket har vi 19 forskjellige nasjonaliteter på våre lister. De kommer fra hele verden av mange forskjellige grunner. Det vi så under Den arabiske våren i fjor, var at flere egyptiske kjøpere ble lokket til London, nå er det grekerne som kommer. For når det er utrygt i hjemlandet kan London være en trygg tilfluktsplass, forteller Charles Smith ved UK Sotheby’s Internatinal Realty.

I Storbritannia har boligprisene sunket siden finanskrisen begynte, men der som ellers i verden handler boligmarkedet om beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet.

For da boligboblen sprakk startet den britiske krisen, men det finnes boligområder som ikke har blitt påvirket. Områder som snarere har fungert som gull for investorene. Her har prisene skutt i taket. For de dyreste områdene opplever man nå en økning på nesten 20 prosent.

Video 810ed9a6-68b4-4a42-9cb0-4001cdfac6ed.jpg

De fineste leilighetene blir av mange sett på som sikrere investeringer enn penger i banken.

– Prisen her i Mayfair begynner på 25.000 pund kvadratmeteren, så de dyreste leilighetene begynner på 5–6 millioner pund (nesten 60 millioner kroner journ.anm.). Utrolig nok er 3–4 millioner pund middels prisklasse i London. Eksklusive leiligheter koster fra 10 millioner pund, mens luksusleiligheter begynner på 15 millioner (nesten 150 millioner kroner), forteller Smith.

Fare for gresk kollaps

Denne uken kom det bekymringsmeldinger fra den greske sentralbanken om at grekere tømmer sine bankkonti. Bare på mandag ble det tatt ut 5,3 milliarder kroner fra greske banker, og mer kan det blir.

– Provopoulos (den greske sentralbanksjefen journ.anm.) sier det ikke er grunn til panikk, men at det er mye frykt som kan utvikle seg til panikk, heter det i en uttalelse fra Karolos Papoulias, presidenten i Hellas.

Tidligere i år ble det kjent at mange grekere hadde valgt å tømme kontoene sine for 16 milliarder euro eller over 120 milliarder kroner. Halvparten av dem har havnet i britiske eller sveitsiske banker, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bakgrunnen for at pengene nå strømmer ut av Hellas, er den store usikkerheten knyttet til landets framtid i eurosonen, og den alt mer overhengende faren for at greske banker går konkurs.

The Shard i London

I London reiser skyskraperen «The Shard» seg, med sine 310 meter vil den bli Europas nest høyeste bygning.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Og mens den internasjonale finansnæringen vakler på kanten av stupet, reiser det seg i London et over 300 meter høy pyramidelignende skyskraper i glass, kalt «The Shard».

Her vil nesten bare himmelen sette grenser for hvor høyt enkelte er villige til å betale for sin luksus. For en utsalgspris på rundt en halv milliard, vil neppe skremme grekere eller andre investeringshungrige mennesker med større tro på fast eiendom enn fast rente.

SISTE NYTT

Siste nytt