Hopp til innhold

Betaler for å bli jaget av «amerikanske grensevakter»

Nå kan du oppleve hvordan det føles å snike seg over grensen til USA som ulovlig, meksikansk immigrant.

En hettekledd mann venter på mørkets frembrudd før «nattevandringen».

«Smugleren» venter på mørkets frembrudd før han skal ta turistene med på den simulerte grensekrysningen.

Foto: TOMAS BRAVO, REUTERS / Reuters Creative

I byen El Alberto i Mexico, kan besøkende få en spenningsopplevelse litt utenom det vanlige. Mot en betaling på rundt 20 amerikanske dollar får turister delta i et tre timer langt simulert eventyr – som ulovlig immigrant på vei over grensen fra Mexico til USA.

Deltagerne må ut på en utfordrende fottur gjennom ulendt terreng, hvor målet er å holde seg utenfor grensepatruljenes søkelys, skriver Daily Mail.

Giftige krypdyr

Den drøyt 12 kilometer lange ferden gjennom Eco Alberto-parken i Mexico begynner med at deltagerne stifter bekjentskap med smugleren «Coyote», som blant annet advarer mot edderkopper, slanger og hensynsløse grensepatruljer på reisen.

Til forskjell fra de millioner av immigranter som ulovlig krysser grensen til USA, er imidlertid turistenes liv utenfor virkelig fare.

Med bevæpnede vakter til en hver tid på hælene, må «immigrantene» krype under piggtrådgjerder og dukke for å gjemme seg når søkelyset kastes mot dem. Fra lasteplanet på patruljenes biler, skyter vaktene med løskrutt mot vettskremte deltagere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Meksikanske turister løper for å komme seg i dekning av mørket og unnslippe grensepatruljene.

Meksikanske turister løper for å komme seg i dekning av mørket og unnslippe grensepatruljene.

Foto: TOMAS BRAVO, REUTERS / REUTERS

Reddet fra å bli spøkelsesby

I løpet av de siste åtte årene har reisende fra hele verden tatt turen til El Alberto for å delta i den noe spesielle opplevelsen. Turen har fått navnet Caminata Nocturna, som kan oversettes til «nattevandring».

Den simulerte grensekryssingen er blitt en viktig inntektskilde for den lille byen som ligger snaue 650 kilometer fra grensen til USA og 160 kilometer nord for Mexico City.

Da «nattevandringen» først ble startet opp i 2010, var byen i økonomiske vanskeligheter og i ferd med å bli en fraflyttet spøkelsesby. Mens lokale beboere migrerte til USA i hopetall, sank byens innbyggertall fra 1235 i 2000 til 540 ti år senere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lokale beboere i byen El Alberto figurerer som amerikansk grensepatrulje under nattevandringen.

Lokale beboere i byen El Alberto figurerer som amerikansk grensepatrulje under nattevandringen.

Foto: LUIS ACOSTA, AFP / AFP

Stemples som treningsleir

Den fryktinngytende opplevelsen har måttet tåle krass kritikk fra motstandere som mener at turopplevelsen kun er en treningsleir for personer som i virkeligheten planlegger ulovlig å krysse grensen til USA.

Imidlertid sier arrangørene at prosjektet gjennomføres for å vise solidaritet med migranter.

– Vi forsøker å øke bevisstheten rundt migrantenes vanskeligheter. Det er en hyllest til de som ikke klarte å nå sin drøm, sier en av arrangørene.

Ifølge Pew Research Centre var det i fjor rundt 6,1 millioner meksikanske illegale innvandrere i USA.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt