Nå kommer grekerne til Norge

Den greske foreningen i Norge har det siste halvåret fått over 2000 e-poster fra unge grekere. Alle vil bo her til lands.

Generalstreik i Hellas

Unge grekere rømmer eget land og kommer blant annet til Norge.

Foto: Petros Karadjias / Ap

Det ligger an til en grekerboom i Norge.

Siden januar har den greske foreningen i Norge fått over 2000 e-posthenvendelser fra unge og nyutdannede grekere.

– Norge har et godt rykte


– De lurer på hvordan det er å flytte til og bo i Norge, forteller Jannis Barmpantonis, leder i foreningen.

Jannis Barbantonis, Den greske foreningen

Jannis Barbantonis, leder i den greske foreningen i Norge, forteller at mange unge grekere ønsker å jobbe i Norge.

Både på Facebook og via sine nettsider (gresk nettside) har forespørslene eksplodert.

– De fleste unge grekere har høy og god utdannelse. Mange har studert i utlandet og Norge har et veldig godt rykte blant grekere, mener leder Barmpantonis.

Økt innvandring til Norge

Han antar at det er omtrent 900 grekere i Norge i dag.

Det er en kraftig økning fra samme tid i fjor.

– Vi var rundt 400 grekere i Norge på samme tidspunkt i 2010. Vi ser at det også kommer flere grekere på møtene våre, forteller Barmpantonis.

Gresk tragedie

Men ikke alt er bra for det.

Jannis Barmpantonis – som selv er den eneste fra sin familie som har flyttet til utlandet – frykter nå at landet blir tømt for de folkene landet så sårt trenger fremover.

– Det tragiske er at Hellas nå mister viktige resurser når de mest kvalifiserte flytter fra landet. Mens Norge og resten av Europa får godt kvalifisert arbeidere, tømmes Hellas for den viktige arbeidskraften.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt