Google-bilen snappet opp privat e-post

Googles spesialbil som brukes for å ta bilder til selskapets Street View-tjeneste, har også snappet opp e-posten fra stedene den har passert.

Google Street view

Denne bilen gjør mer enn å ta bilder. Den kan også ha snoket til seg eposten din.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Googles Street View-bil har også besøkt Norge. Tidligere i år ble det mulig å surfe seg gatelangs i de største byene her i landet, takket være bildematerialet som den karakteristiske bilen har samlet inn.

Men i ettertid har det kommet fram at Google ikke bare har nøyd seg med å fotografere gatene. Selskapet har også registrert hvor man kan finne usikrede trådløse nettverk.

Tappet privat informasjon

Denne helga gikk selskapet ut og fortalte at bilene i tillegg ved en feiltakelse har samlet privat informasjon som folk har sendt over de usikrede nettverkene den har passert.

Google beklager sikkerhetstabben på selskapets blogg:

– Vi beklager denne feilen og er bestemt på å lære alle leksene vi kan fra dette, heter det fra visedirektør Alan Eustace i Googles forskningsavdeling.

Feilen ble oppdaget etter at det tyske datatilsynet ba om å få innsyn i hva Google-bilen hadde samlet inn av informasjon på sin rundreise i landet.

– Det er nå klart at vi ved en feiltakelse har samlet inn mengder av data fra åpne trådløse nettverk, skriver Eustace.

Lover skjerpings

Feilen skal ifølge Google ha oppstått i 2006 da en dataingeniør i selskapet skal ha skrevet en datakode som samlet inn all informasjon som ble sendt over åpne nettverk.

Dette skal - igjen ved en feiltakelse - ha blitt implementert i datakoden som brukes i Google-bilen.

Alle Googles biler er nå parkert og selskapet lover at de skal kvitte seg med de sensitive dataene så snart som mulig.

Selskapet har i tillegg bestemt seg for å helt kutte ut registreringen av åpne trådløse nettverk i kjølvannet av skandalen.

Krever regulering

Googles personvernblemme har gitt vann på mølla til kritikerne.

John Simpson i organisasjonen Consumer Watchdog sier Google nå har vist en manglende bekymring for personvern.

– Dette er dataingeniører som går amok, tøyer strikken og samler all mulig informasjon før de blir fanget med fingrene i kakefatet, sier Simpson til nyhetsbyrået AFP.

Han mener denne episoden viser at myndighetene nå må få oversikt og regulere all informasjon nettbaserte selskaper samler inn og lagrer.

SISTE NYTT

Siste nytt