Hopp til innhold

- Absolutt privatliv eksisterer ikke

Norsk lov kan ikke stanse Google fra å legge ut nærbilder av hus og folk på nettet.

Eksempel på bilder fra Googles Street View tjeneste

Eksempel på bilder fra Googles Street View tjeneste

Foto: Fraudwall

Tjenesten Google Street View kommer nå til Europa. Den nye tjenesten viser nærbilder av hus og gater. Bildene er tatt på gateplan og du kan zoome inn personer uten at det er hentet inn noe form for tillatelse på forhånd.

Panoramabilder av britiske byer

Googles nye tjeneste ble lansert i en rekke amerikanske storbyer i fjor, noe som ikke har vært helt uproblematisk. Flere innbyggere i disse byene har saksøkt Google fordi de føler privatlivet invadert.

Nå har britiske myndigheter gitt grønt lys til Google Street View. Snart kan alle trykke på "google maps" og finne fram til "street view", hvor en hvilken som helst britisk by som er oppført i tjenesten vil kunne komme opp med et panoramabilde. Så er det bare å bevege seg rundt ved hjelp av musa for å se gatene i detalj.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Det kan zommes inn enda nærmere

Det kan zoomes inn enda nærmere enn dette

Foto: Google Street View

Skepsisen er stor til hvor lett det er å identifisere personer.

Saksøkt Google

Datatilsynet, som passer på at personvernloven blir fulgt, mener det ikke er noe i norsk lovgivning som kan hindre Google i å filme norske gater.

- I utgangspunktet er det ikke noe forbud mot at en kommersiell aktør kan reise rundt og ta bilder, men når du fanger opp mennesker kan åndsverkloven og personopplysningsloven komme inn. Dermed er dette ikke helt uproblematisk, men vi ser også at dette kan være en både nyttig og artig tjeneste. sier juridisk rådgiver ved Datatilsynet Rune Vidar Bråthen til NRK.

Ekteparet Aaron og Christine Boring i Pennsylvania USA, har saksøkt Google etter at huset deres ble filmet og lagt ut på Street View. De mener at huset har sunket i verdi og at de har fått psykiske problemer av denne offentlige eksponeringen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Privatliv ingen absolutt mener Google

Google mener at det ikke lenger eksisterer noe absolutt privatliv.

Foto: Google Street View

- For oss i Datatilsynet vil dette bli et spørsmål om hva man kan gjøre for å redusere ulempene. Det sies at ansiktene skal bli uskarpe. Det skal visst også bli gitt enkel tilgang til å kunne fjerne ting sier Bråthen.

Google mener at det ikke lenger eksisterer noe absolutt privatliv, og at dette er noe man må tåle som en del av en moderne hverdag.

- Tjenesten vil nok komme til Norge selv om det kan ta litt tid, sier medieutvikler i NRK Marius Arnesen om Google Street View.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)