Ligger du halvnaken på Google?

Slike detaljerte bilder av Bergen og omegn er nå lett tilgjengelige for hele verden. – Dette må vi tåle, er beskjeden fra Datatilsynet.

Lettkledd dame i Bergen på Google Street View

SOMMER-BLINKSKUDD: Denne kvinnen ble fotografert av Google en gang i sommer.

Foto: Faksimle: Google

I dag lanserte Google sin Street View -tjeneste i Norge. Store deler av Hordaland er dekket av tjenesten, ikke minst i Bergen, hvor du nå kan se detaljerte bilder av nesten hver eneste gate. Man kan bevege seg i bildet og se på omgivelsene, og ikke minst zoome inn. De fleste bildene er tatt i strålende sol midtsommers.

Det tok nrkhordaland.no under to minutter å finne lettkledde mennesker midt i Bergen sentrum. Bildet over er hentet fra Google Street Views bilder fra Ole Bulls plass, nedenfor Den Nationale Scene.

Ove Skåra, ny informasjonssjef i Datatilsynet.

FØLGER MED: Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Foto: Berit Roald / Scanpix

- Må regne med å bli tatt bilde av

- Dette er et godt eksempel på den totale gjennomsiktigheten vi nå blir utsatt for. Jeg har forståelse for at folk reagerer på dette, og at dette kan være ubehagelig for personen på bildet. Men bildene er tatt i det offentlige rom. Legger man seg lettkledd ned i en offentlig park, må man regne med å kunne bli tatt bilde av, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til nrkhordaland.no.

Google har rutiner for å unngå at folk skal bli gjenkjente, men disse er automatiske.

- Hvis et av våre bilder viser et identifiserbart ansikt eller et identifiserbart bilskilt, gjør vår teknologi automatisk disse uskarpe, slik at personen eller kjøretøyet ikke kan identifiseres, skriver Google i sin presentasjon av tjenesten.

Møte med Datatilsynet

Den amerikanske nettgigantens norske avdeling hadde møte med Datatilsynet i forkant av fotograferingen.

- Da formidlet vi viktigheten av å sladde, og at hvem som helst måtte kunne ta kontakt og be om bedre sladding hvis nødvendig. Vi har også bedt om at Google da sletter originalbildet. Svaret deres var at de ville beholde bildet i ett år, på grunn av kvalitetssikring. Men ved sladding, blir altså originalbildet slettet etter 12 måneder, slik at det ikke kan dukke opp andre steder, sier Skåra.

På Googles Street View-sider kan du kontakte Google for å få sladdet eller fjernet bilder. Datatilsynet er så langt ikke kjent med om disse rutinene er tilfredsstillende.

- Dersom vi får mange klager, vil vi selvsagt sørge for å ta det opp med dem, sier Skåra.

Tror dette bare er starten

Han tror dette bare er starten, og at vi må belage oss på langt mer gjennomsiktighet og overvåking i fremtiden.

- Når satelittovervåkning blir en salgsvare, åpner det for bilder med både langt større oppdateringsfrekvens og langt mer detaljerte bilder, sier informasjonsdirektøren.

Rugdeveien i Bergen

DYKKERE PÅ TUR: Disse to løp rundt i Rugdeveien i Bergen da Google tok bilde i denne veien.

Foto: Faksimile Google