Hopp til innhold

Her er sistemann ut av gruven

Redningsarbeideren Manuel Gonzalez var den aller siste som tok ferden opp gjennom redningssjakten fra San Jose-gruven i Chile.

Video Siste redningsarbeider forlater gruva i Chile

25 timer etter at han ble senket ned var redningsarbeideren Manuel Gonzalez sistemann opp fra gruven.

Før Gonzalez gikk inn i redningskapselen og begynte ferden mot overflaten, bukket han og vinket til kameraet som fulgte aksjonen fra dypet.

Klikk på bildet øverst i saken for å se Gonzalez' siste minutter nede i gruven, da han går inn i redningskapselen og ferden til overflaten.

Deretter gikk turen opp, der det ventet så mange mennesker rundt sjakten at det så ut som et bølgende hav av arbeidshjelmer.

– Tenk at du ligger på stranden

Gonzalez var den første redningsarbeideren som prøvde kapselen og tunnelen som skulle brukes for å redde ut de 33 gruvearbeiderne, som har sittet innesperret i kobber- og gullgruven siden 5. august - og som i 17 dager ble antatt var døde etter gruvekollapsen.

Mens de 33 gruvearbeiderne har tilbragt 69 dager - nesten ti lange uker - nede i dypet, fikk Gonzalez æren av å «slukke lyset» - som han riktig nok ikke gjorde - etter sine drøyt 25 timer der nede.

Med på ferden ned fikk han lykkeønskninger fra Chiles president Sebastian Pinera, mens kollegene hans anbefalte ham at han forestilte seg at han lå på stranden når han sto i den trange redningskapselen.

Mens Gonzalez var på vei ned runget den chilenske nasjonalsangen blant redningsmannskapene, som sto samlet rundt hullet i Atacama-ørkenen nord i Chile.

Det gjorde også nesten 2000 journalister fra hele verden, deriblant NRKs utenriksmedarbeider Arnt Stefansen. Han kunne rapportere om en magisk stemning i Copiapo .

Video: Presidenten synger nasjonalsangen sammen med arbeiderne

Video Presidenten og gruvearbeiderne synger nasjonalsangen etter at sistemann er reddet

Da siste gruvearbeider var ute, brøt president Pinera og de 33 mennene ut i sang. Se den sterke videoen.

33 - Chiles nye lykketall

Ferden ned tok et drøyt kvarter, og han fikk klemmer fra hver eneste mann nede i gruven da han ble den første personen de 33 gruvearbeiderne fikk se på over to måneder.

På grunn av gruveulykken har tallet 33 fått en spesiell betydning i Chile. Det tok nemlig 33 dager å bore seg ned til de 33 gruvearbeiderne, som ble heist opp i en redningskapsel gjennom en 66 centimeter stor sjakt. Også president Pinera har påpekt at tallet passer inn over alt i forbindelse med hendelsen - ikke minst at datoen for redningsaksjonen til sammen blir 33 .

Få minutter etter at Gonzalez kom ned i gruven, var den første arbeideren, den 31 år gamle tobarnsfaren Florencio Avalos, på plass i redningskapselen og på vei opp til sine første steg på overflaten på lang, lang tid. Like etter klokken 05 i går natt var Avalos oppe .

Og like etter klokken 02 i natt - under et døgn etter at oppheisingen av arbeiderne begynte - kom den siste av de 33 mennene, 54-åringen Luis Urzua, tilbake til verden .

Da Urzua satte sine ben på bakken ble 33 ballonger i Chiles farger sluppet.

Gruvearbeiderne i Chile: Alle mann oppe

Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena, Carlos Barrios, Victor Zamora, Victor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona og Luis Urzua er alle sammen reddet opp fra San Jose-gruven i Copiapo i Chile.

Foto: HO/NRK

– Skiftet ditt er slutt

Presidenten er svært stolt over redningsarbeidet, og at tiden fra de første antagelsene - om at gruvearbeiderne kanskje ikke var ute før jul - var halvert.

– De har opplevd en slags gjenfødsel, sa president Pinera i en TV-sendt tale etter at alle var kommet opp. Han mente også at redningsaksjonen var «inspirerende for hele verden».

Til Urzua, som han hyllet som en modig kaptein som sto på skipet til alle var reddet, sa president Pinera:

– Skiftet ditt er slutt.

Vel oppe på overflaten igjen, kunne Gonzalez også nyte en jublende folkemengdes taktfaste hyllest: «Chi, Chi, Chi, Le, Le, Le!»

Og til president Pinera, som under hele arbeidet tok imot alle de 33 gruvearbeiderne og de seks redningsarbeiderne da de kom til overflaten, kunne Gonzalez slå fast:

– Jeg håper dette aldri skjer igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt