NRK Meny
Normal

En magisk kveld i Copiapo

Det er en magisk kveld, en kveld som en hel nasjon har ventet på i nesten 70 dager.

Video Arnt Stefansen beskriver stemningen i Copiapo, Chile

Video: Arnt Stefansen beskriver stemningen i Copiapo.

Arnt Stefansen, Chile
Foto: NRK

Blant tusenvis av familie, venner, redningsarbeidere og journalister var det en nesten ubeskrivelig lettelse og glede da kapslene med den 31 år gamle Floerencio Avalas brøt overflaten.

Tårene trillet og latteren runget

Folk holdt pusten da døren til den trange kapselen ble åpnet. Hans sju år gamle sønn og kona Monica var de første til å gi ham en solid klem mens tårene strømmet og latteren runget.

Tilsynelatende rolig og fattet tok han imot hyllesten natt til onsdag, iført mørke solbriller til vern mot fjernsynskameraenes skarpe lys, før han ble fraktet videre til legesjekk.

Det spontane menneskelige har gjort et veldig sterkt inntrykk på alle som er her nede.

Århundresredningsaksjon

President Sebastian Pinera klemmer Florencio Avalos

President Sebastian Pinera klemmer Florencio Avalos.

Foto: Roberto Candia / Ap

Chiles president Sebastian Pineras smil var så bredt at hans ansikt nesten ble delt i to, og det er ingen tvil om at dette er en politisk seier for Pineras, som har lagt veldig mye prestige i denne aksjonen. Men det er samtidig ingen tvil om at han har lagt veldig mye personlig i dette også, og hans glede over å se gruvearbeiderne da han nærmest stakk hodet over kanten var ekte og veldig spontan.

Chilenerne har døpt dette Århundrets redningsaksjon, og det finnes vel ikke en eneste chilener som ikke har fulgt denne aksjonen, siden beskjeden om at arbeiderne fortsatt var i live kom i slutten av august.

De 33 gruvearbeiderne har blitt nasjonens helter. De har blitt et symbol på det menneskelige Chile, et Chile som bryr seg om sine arbeidere og innbyggere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For det er ingen tvil om at når støvskyene etter redningsaksjonen har lagt seg, vil det komme et voldsomt rettsoppgjør. Og mange i Chile mener at gruveselskapet har gamblet med folks liv og kan vente seg et veldig tøft økonomisk erstatningsoppgjør når nasjonens nye helter har fått fortalt sine historier.

Politiske følger

Men den utrolige og fascinerende historien om de 32 chilenerne og den ene bolivianeren kan få politiske følger også.

Chiles sentrum-høyre president, mangemillionæren Sebastian Pineras, har i lengre tid vært tilstede ved gruven i Copiapo. I morgen får han besøk av Bolivias venstre-radikale president Hugo Morales.

To personer som ikke nødvendigvis er på talefot, men det har nå kommet signaler på at de kan finne løsninger som gjør slutt på den lange bitre fiendskapen mellom disse to landene.

En fiendskap som blant annet knytter seg til at Chile erobret kystområdene og lukket Bolivia ute fra havet.

Kanskje dette kan være en anledning til å bryte isen og bedre forholdet mellom de to Søramerikanske landene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt