NRK Meny
Normal

Slik var dagene nede i dypet

Gruvearbeiderne i San Jose-gruven i Chile var innesperret i 69 dager nesten 700 meter under bakken. Slik var dagene.

Video Gruvearbeiderne hilser til familiene

Etter at redningsarbeiderne oppdaget liv nede i bakken, kunne gruvearbeiderne noen dager senere sende hilsener opp til familiene sine.

De 33 gruvearbeiderne har overlevd sult, tørste, redsel og sykdommer når de nå reddes opp. Nyhetsbyrået Reuters har gått gjennom dagene deres nede i gruven.

Hva spiste de?

Fra gruven kollapsen 5. august til de fikk kontakt med overflaten 17 dager senere, levde gruvearbeiderne på en matrasjon bestående av to skjeer tunfisk, en halv kjeks og et halvt glass melk hver 48. time.

Florencio Avalos og Sebastian Pinera utenfor gruven i Chile

Florencio Avalos - førstemann opp fra gruven - omfavner president Sebastian Pinera.

Foto: ARIEL MARINKOVIC / Afp

Da redningsarbeiderne oppdaget mennene med et tynt bor, begynte de å sende ned hydratiserings-gelé, supper og medisiner i små plastikktuber kalt «duer».

Senere overførte leger mennene på en mer solid diett bestående av kjøtt og ris, uten å overskride 2200 kalorier daglig. Mennene måtte ikke legge på seg for mye, slik at de kunne få plass i redningskapselen - som er 66 centimeter i diameter.

I tunnelen i nærheten av tilfluktsrommet der mennene reddet seg ble det satt opp kjemiske toaletter og latriner sammen med et rør med drikkevann.

Hvordan snakket de sammen?

De første livstegnene fra gruvearbeiderne kom den 22. august, da det ble hørt en bankelyd i det et av borene nådde ned til gruvedybden. Redningsarbeiderne trakk opp boret og fant en lapp festet på det: «Alle 33 i tilfluktsrommet har det bra», sto det på lappen.

Så snart det første boret hadde etablert en nødforbindelse til gruvearbeiderne, ble det sendt brev mellom mennene og deres kjære gjennom «duene». Senere ble det lagt en fiberoptisk ledning ned til mennene slik at det ble mulig med telefoner og videooverføring.

Leger fikk etter hvert også sendt ned et biomtrisk belte som gjorde det mulig å overvåke helsen til gruvearbeiderne gjennom trådløs teknologi.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvordan var rutinene i gruven?

Da det ble oppdaget at gruvearbeiderne var i live, ble det raskt etablert et regime med faste måltider bestående av frokost, lunsj, middag og et ettermiddagsmåltid.

Gjennom en strømledning med 500 watt ble det satt opp lamper for å simulere dag og natt, slik at forskjellen mellom dypet og tilbakekomsten til overflaten skulle bli mindre.

Lappen som reddet de 33 gruvearbeiderne i Chile

President Sebastian Pinera med lappen som reddet de 33 gruvearbeiderne i Chile.

Foto: HO / Reuters

Fysiologer innførte et obligatorisk treningsprogram for å holde mennene i form foran den vanskelige ferden opp gjennom redningssjakten, da de må stå i samme positur i opp til én time.

De siste ukene deltok gruvearbeiderne i boreprosessen, og gikk på skift for å rydde unna de nedbrutte steinene som falt ned i gruvetunnelen.

Hvordan underholdt de seg selv?

Flere av mennene er fotballfans og en av dem har til og med spilt profesjonell fotball, og til tross for den isolerte situasjonen klarte de å få sett kamper, som for eksempel Chiles treningskamp mot Ukraina, ved å bruke en liten projektor.

De har også mottatt videoer av fotballstorheter som Pele og Maradona, og de satte opp et lite «kasino» i tilfluktsrommet, der de spilte kort, domino og forskjellige terningspill.

I de siste ukene ga psykologer på overflaten tillatelse til å sende ned ferske aviser.

Gruvearbeiderne har også mottatt små musikkavspillere og høyttalere, og de har fått bibler og rosenkranser som paven selv har velsignet.

Røykerne har måttet nøye seg med nikotinplaster og nikotintyggegummi.

En av gruvearbeidernes mest skattede gaver var et lite HD-videokamera som de har brukt til å filme store deler av oppholdet. Til tross for farene de har møtt har mennene hatt godt humør og de mest humoristiske av dem har festet åtte timer av sine favorittvitser til film.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt