Hopp til innhold

Gjerningsmannen var utvist fra Sverige

39-åringen fra Usbekistan var ulovlig i Sverige. I 2016 fikk han beskjed om å forlate landet innen fire uker, etter at han fikk avslag på sin asylsøknad.

Den mistenkte i Stockholm.

UTVIST: Den mistenkte usbekeren hadde fått avslag på sin stønad om opphold i Sverige i 2016.

Foto: Polisen / NTB scanpix

Den usbekiske mannen som er pågrepet mistenkt for terroren i Stockholm fredag søkte om oppholdstillatelse i Sverige i 2014. I 2016 kom utvisningsvedtaket og beskjeden om at han måtte forlate Sverige.

Det fortalte svensk politi under sin pressekonferanse søndag ettermiddag.

Löfven frustrert over at mannen ikke var utvist

Ifølge nyhetsbyrået AP unngikk mannen utvisning fordi han hadde opplyst feil hjemmeadresse til politiet.

I februar i år ble utvisningsvedtaket overlevert til politiet i Stockholm fordi han fortsatt var i Sverige. 24. februar ble usbekeren etterlyst.

Politiet understreker at dette er en av 3 000 slike saker som stockholmspolitiet håndterer. I landet som helhet er tallet på om lag 10 000. Håndteringen av usbekerens utvisningsvedtak har foregått i henhold til normale rutiner.

Statsminister Statsminister Stefan Löfven sier han er frustrert over at politiet ikke fikk sendt ut den 39 år gamle mannen. Han sier at myndighetenes mulighet til å sende utviste ut av landet må forbedres og sier avslag på asylsøknader må følges opp.

Alle drepte identifisert

De fire personene som ble drept er identifisert og pårørende er varslet. De er to svensker, en brite og en belgier. De respektive lands ambassader er også informert.

Det er fortsatt økt beredskap i hele landet og spesielt der hvor mange mennesker samles.

Politiet sier at bevisene forsterker mistanken mot den 39 år gamle usbekeren som gjerningsmann.

– Vi er midt oppi en omfattende etterforskning. Vi driver også spaning som har ledet til en rekke husransakelser. Og vi følger opp spor i samarbeid med Säpo og internasjonale partnere som Europol og Interpol, sier politiet.

Vi fortsetter å anbefale folk til å være oppmerksomme men fortsette sine liv som vanlig.

Politiet har ikke noe konkret akkurat nå som taler for ytterligere angrep. Fem personer er inbragt til avhør i saken.

Svensk politi pågrep søndag morgen en person til, mistenkt for forbrytelser mot rikets sikkerhet, melder Expressen og Aftonbladet. Ytterligere informasjon er foreløpig ikke kjent. Politiet kommenterte ikke saken på pressekonferansen i ettermiddag.

SISTE NYTT

Siste nytt