NRK Meny
Normal

Gir demonstrantene 72 timer

Regjeringen i Thailand gir demonstrantene som har okkupert flere departementer 72 timer på seg til å forlate bygningene, dagen etter at en demonstrasjonsleder ble skutt og drept på åpen gate. Om fem dager er det valg. – For turister er det meste som normalt, sier den norske ambassaden i Bangkok.

THAILAND-POLITICS-PROTEST-ELECTION-UNREST

Demonstrantene i Bangkok okkuperer flere statlige bygninger og departementer. Nå har de fått 72 timer på å fjerne seg.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

– Jeg gir dem 72 timer til å avslutte okkupasjonen av bygningene.

Det er den klare beskjeden fra Thailands arbeidsminister Chalerm Yubamrung i dag. Demonstranter som krever regjeringens avgang har i to uker kontrollert flere av departementene i Bangkok, og nekter å gi seg før det de kaller et nasjonalt samlingsråd erstatter regjeringen til statsminister Yingluck Shinawatra.

I går ble en demonstransjonsleder skutt og drept på åpen gate, og folk i Bangkok ble forhindret for å avlegge forhåndsstemme til valget som finner sted på søndag. Til sammen ti mennesker har blitt drept i sammenstøt og bombeangrep i Thailand den siste tiden.

– Ikke farlig å reise til Bangkok

Likevel sier ministerråd Erik Svedahl ved Norges ambassade i Bangkok at byen stort sett fungerer som normalt.

– UD har foreløpig ikke endret sitt reiseråd til Thailand, og det frarådes derfor ikke å reise til Bangkok. Men det generelle rådet er å unngå de stedene i byen hvor demonstranter er samlet, sier Svedahl til NRK.

Blokkerte valglokaler

valglokale bangkok

Demonstranter holdt vakt utenfor valglokaler i Bangkok søndag, og hindret folk i å avlegge stemme.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Alle de 50 valglokalene i Bangkok måtte i går stenge tidlig, fordi demonstranter blokkerte adgangen til dem og jaget vekk folk som ønsket å avlegge stemme. Søndag skal valget som opposisjonen boikotter etter planen avholdes. Men Thailands valgkommisjon anbefaler at valget utsettes.

Det forslaget er ikke regjeringen enig i, og i morgen skal statsminister Yingluck møte lederen for valgkommisjonen for å fatte en avgjørelse.

– Valgkommisjonen er sta og vil ha en utsettelse av valget. Jeg tror grunnlovsdomstolen og valgkommisjonen samarbeider med demonstrantene, sier en representant for statsministerens parti til nyhetsbyrået AFP.

Lederen for demonstrantene, Suthep Thaugsuban, har truet med å «stenge enhver rute» til valglokalene på søndag, og sier at han ikke vil godta at valget finner sted.

Valget vil ikke løse noen ting

thailand valg

Svært få fikk avgitt forhåndsstemme i Bangkok søndag, fordi demonstranter blokkerte adgang til valglokalene.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

– Det er sterke krefter som ikke vil at valget skal finne sted. Men slik det ser ut nå tror jeg det vil gå av stabelen på søndag, sier ministerråd Svedahl.

Men valget vil ikke løse noe som helst av problemene, mener diplomaten, fordi det vil føre til et parlament som ikke er beslutningsdyktig.

I 28 valgdistrikter i Sør-Thailand har nemlig demonstrantene forpurret prosessen slik at ingen kandidater fikk registrert seg til valg. Dermed vil ikke parlamentet oppnå 95 prosent oppmøte blant representantene, noe som kreves for at det skal være beslutningsdyktig.

Kan føre til nytt kupp

Svedahl ser ingen åpenbar løsning på den langvarige politiske konflikten i landet der militæret gjennomførte et kupp mot dagens statsministers bror, Thaksin Shinawatra, i 2006.

– Men Thailand har en historie med udemokratiske maktovertakelser, så man skal ikke se bort fra at det kan skje igjen, sier Svedahl, og kommer med et hjertesukk:

– Dette er helt unødvendig, og går dessverre ut over hele landet, over økonomien og over vanlige folk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt