Hopp til innhold

Genmodifiserte frø skal redde Cubas sigarer

Unormalt vær truer Cubas verdensberømte tobakk-industri. Nå tar bøndene i bruk genmodifiserte frø som skal tåle flom og tørke utenom sesong.

Sigarproduksjon på Cuba

VERDENSKJENT: Kubanske sigarer er ansett for å være blant verdens beste sigarer av sigarentusiaster. Her pakkes de ned i bokser av ansatte ved fabrikken Cohiba i Havana.

Foto: CLAUDIA DAUT / REUTERS

Værfenomenet El Niño førte i fjor til Cubas verste tørke på hundre år. Deretter fulgte bøttevis med regn i en periode som vanligvis pleier å være tørr.

Resultatet var at mange tobakksavlinger regnet bort. Ifølge sigareksperter Reuters har snakket med, kommer årets tobakksinnhøsting i slutten av mars til å bli den fjerde dårlige på rad.

Tror de skal redde avlingene

Selskapet sigarprodusenten Habanos, som eies av staten og selskapet PLC, sier de dekker 70 prosent av sigarmarkedet i verden.

Under den årlige pressekonferansen som markerer starten på Cubas sigarfestival denne uka, uttalte selskapet at de hadde funnet løsningen på klimaproblemene:

– Det er et enormt arbeid som nedlegges i landbruket og industrien. Sannheten er at den prisverdige innsatsen nettopp skal forhindre at det blir noen negativ effekt, sa Habanos visepresident for utvikling Javier Terres til AFP.

Tobakk som henger til tørk

Tobakksbonde, Aurora Perez, kontrollerer bladene som henger til tørk inne på en låve i Pinar del Rio-provinsen.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

Håper på handel med USA

I tillegg til genmodifiserte frø, nevnte selskapet at bøndene har plantet nye avlinger etter at de forrige ble ødelagt av regn.

Graciela Gonzalez

Sigarer har lenge vært et viktig varemerke for Cuba. Kubanske Graciela Gonzalez lever av å posere for turister mens hun røyker sigar i Havana.

Foto: JUAN CARLOS ULATE / REUTERS

Samtidig som bøndene sliter med avlingene, er etterspørselen etter Cubas sigarer stigende på grunn av landets nye handelsmuligheter med USA.

Kubanske sigarer har siden den kalde krigen vært forbudt å selge USA, men landene varslet i desember 2014 at de nå ønsker å bedre forholdet, noe som kan føre til at USA fjerner blokaden av Cuba.

Ifølge Terres ville Habanos være «henrykt» over å få mulighet til å konkurrere om sigarkundene på det amerikanske markedet.

Kubansk tobakkplantasje

Bøndene håper genmodifiserte frø og ny planting på ødelagte marker, skal gi bedre avlinger fremover.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt