Hopp til innhold

Fengselsavtale med Nederland undertegnet

Norske og nederlandske myndigheter underskrev torsdag en avtale om sending av 242 norske fanger til et nederlandsk fengsel.

«Norgerhaven» fengsel

Hit, til fengselet Norgerhaven i den lille, nederlandske byen Veenhuizen skal i første omgang 242 fanger sendes fra Norge for å sone.

Foto: RTV Drenthe / Presse

Det melder TV 2.

– Jeg håper at vi i løpet av neste sommer kan begynne å sende fanger til Nederland. Det er først og fremst personer med lange dommer, hvor det ikke er aktuelt med permisjoner ennå. Det kan også være utenlandske personer som soner, og som har et utvisningsvedtak, sier justisminister Anders Anundsen til kanalen.

– Fangene skal sone under norske forhold under ledelse av en norsk direktør.

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen opplyser at fangene som sendes til Nederland fra Norge, skal sone under ledelse av en norsk direktør.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Soningskø

Det var i september det ble klart at Norge hadde forhandlet i hemmelighet med Nederland om å kunne leie fengselsplasser for å løse problemene med soningskø i Norge.

Da opplyste Justisdepartementet at det var 1300 personer i soningskø i Norge for å få gjort opp for sine ubetingede dommer. I tillegg kom behovet for varetektsplasser.

Både leder i Advokatforeningens forsvarergruppe Frode Sulland og forsker Marta Rua ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo var blant dem som reagerte og mente at regjeringen burde vurdere andre tiltak før man «outsourcer» fengselsplasser til Nederland.

I Nederland var reaksjonen en annen. Den nederlandske journalisten Jeroen Willems sa til NRK i forrige måned at nyheten om at norske kriminelle kunne bli sendt til fengselet Norgerhaven i landsbyen med i underkant av 1000 innbyggere, var blitt møtt med glede.

– Da det ble kjent at nye fanger fra Norge skulle komme til dette fengselet i Veenhuizen, ble folk først og fremst veldig glade over at de fortsatt har arbeid, sa Willems til NRK.

Norsk sjef

Nå er det altså bestemt at Norge skal leie fengselsplasser i fengselet Norgerhaven i den lille byen Veenhuizen nord i Nederland.

Ifølge TV 2 skal fengselet bli en underavdeling av Ullersmo fengsel og kommer til å få en norsk sjef.

AKTUELT NÅ