I dag begraves Mohammed Abu Khder

JERUSALEM (NRK): Det fryktes nye kamper når den palestinske tenåringen som ble funnet drept i Jerusalem begraves i formiddag.

Palestiner

15 MÅL ANGREPET: En palestiner diskuterer med væpnede israelske politimenn i Jerusalem onsdag. Natt til torsdag angrep Israel 15 mål på Gazastripen etter at palestinere sendte raketter inn i Israel.

Foto: Mahmoud Illean / Ap

Det er Ramadan, og mange palestinere ønsker å be fredagsbønnen i Al-Aqsa moskeen i Jerusalems gamleby. De siste 5–6 årene har israelerne lettet på trykket under Ramadan, men i år er det motsatt.

I natt angrep Israel 15 mål mot Gazastripen. Angrepene kommer etter at det ble avfyrt flere raketter fra Gazastripen inn i Israel.

Onsdag var det store sammenstøt i Øst-Jerusalem etter drapet på den palestinske tenåringen Mohammed Abu Khder. Khder ble funnet to dager etter at tre israelske tenåringer ble funnet drept.

Det fryktes nye kamper etter begravelsen av den palestinske tenåringen i formiddag.

– Angrep 15 terrormål

Palestinsk 16-åring drept.

BEGRAVES I DAG: Mohammed Abu Khder ble kidnappet og senere funnet drept i et skogholt sørvest for Jerusalem.

Opptøyene mellom flere hundre steinkastende palestinere og israelske sikkerhetsstyrker brøt ut kort tid etter at 16-åringen ble funnet død i et skogholt i Vest-Jerusalem onsdag morgen.

Gatekamper i nabolaget til den drepte palestinske tenåringen har såret minst 65 personer, ifølge Røde Halvmåne. Gatekampene som startet i Sahufat spredte seg onsdag kveld til andre okkuperte områder, inkludert Silwan, Issawiya, Ras al-Amud, og Anata.

Natt til torsdag angrep Israel det en talsmann for militæret kaller for 15 terrormål på Gazastripen. Angrepene kom etter at det ble avfyrt flere raketter fra Gazastripen inn i sørlige Israel. I løpet av natten skal 15 raketter ha truffet Israel, deriblant to hus.

Angrepene mot Gazastripen har stort sett resultert i materielle ødeleggelser, men 11 palestinere er skadd. Våpenlagre som har inneholdt raketteskytere og treningssentre som har tilhørte Hamas, eller personer tilknyttet Hamas, har blitt angrepet.

Hør lege Mads Gilbert, som er på Gazastripen, om angrepene mot Gazastripen natt til torsdag:

Alarmen gikk i Sderot, som ofte er et mål for palestinske raketter. Selv om ingen raketter skadet folk, så skaper dette en enorm frykt. Hamas har sagt at de har raketter som kan nå Tel Aviv.

Israel Palestina

ANGREP 15 MÅL: Himmelen over Gaza by tidlig 3. juli.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

«Hevnkampanje»

Det har ikke kommet bekreftede meldinger om hvem som stod bak trippeldrapet som utløste den spente situasjonen vi ser i dag. Men Israel gikk raskt ut og anklagde Hamas.

Hamas på sin side avviser å stå bak trippeldrapet på Vestbredden og anklager i stedet Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å ha beordret bosettere til å bortføre palestineren.

Mange israelere er rasende på politiet som ikke klarte å fange opp nødsamtalen fra guttene. Flere i politiet som jobbet med saken er nå sparket.

Det er et voldsomt hat mot palestinerne. En Facebook-gruppe, der mange israelske soldater oppfordrer til hevn mot palestinerne, har fått 35 000 medlemmer. På siden er det bilder av soldater med plakater der de oppfordrer til hevn mot palestinerne og feirer drapet på Mohammed Abu Khder.

Den israelske hæren har tatt avstand fra slike meldinger, men likevel er det et voldsomt sinne i befolkningen.

Frykter nye kamper

I dag skal Mohammed Abu Khder begraves. I Jerusalem, der en tredel av befolkningen er palestinere og to tredeler er jøder, er situasjonen svært spent.

Mye faller på hvordan myndighetene håndterer situasjonen i byen. Det er Ramadan og de siste 5–6 årene har israelske myndigheter lettet litt på trykket under ramadan. Nå er det motsatt.

Freykter nye gatekamper

FRYKTER NYE KAMPER: Maskerte palestinere kaster steiner mot israelsk politi i Shuafat i okkuperte Øst-Jerusalem. Gatekampene oppstod etter at en palestinsk tenåring ble bortført og funnet drept.

Foto: THOMAS COEX / Afp

På fredag er det mange palestinere som ønsker å be inne i gamlebyen i al-Akhza moskeen. Dersom det blir satt opp mye restriksjoner kan situasjonen komme ut av kontroll.

15 etterlyste palestinere skal være pågrepet i natt. Flere hundre palestinere er arrestert etter bortføringen av de tre israelske tenåringene som ble funnet drept mandag kveld.

Palestinere er like sinte på sitt eget palestinske lederskap. Situasjonen, der det oppfattes israelske provokasjoner og misnøye med det palestinske lederskapet, ligner mye på situasjonen før den andre intifadaen brøt ut.

SISTE NYTT

Siste nytt