Familien til NRK: Han ble bortført av bosettere

JERUSALEM (NRK): Ifølge familien til den palestinske gutten, Mohammed Abu Khder, som ble funnet drept i Jerusalem, ble han bortført av israelske bosettere. Vestbredden er preget av sinne og frykt i kveld.

Voldsomme demonstrasjoner mot israelske styrker på Vestbredden

I hele dag har det vært voldsomme opptøyer på Vestbredden etter at Mohammed Abu Khder ble funnet drept i utkanten av Jerusalem.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Palestinsk 16-åring drept.

Mohammed Abu Khder ble kidnappet og senere funnet drept i et skogholt sørvest for Jerusalem.

Familien mener drapet er en hevnaksjon etter drapene på de tre israelske tenåringene.

Nå er hele bydelen Sahufat i Jerusalem avstengt og tungt bevæpnet politi patruljerer gatene. Stemningen ligner situasjonen like før den siste intifadaen brøt ut i 2000.

– Mishandlet og brent

– I dag tidlig var han på vei til moskeen da en bil med tre bosettere kom kjørende. To av dem gikk ut av bilen og tok med seg Mohammed før de kjørte videre, sier Abir Abu Khder til NRK.

Hun er kusine til Mohammed Abu Khder som i dag tidlig ble funnet i et skogsområde i det sørvestlige Jerusalem.

– Det var flere ungdommer som så hva som skjedde og som forsøkte å hjelpe, men de klarte det ikke for bilen kjørte så fort, forteller den 17 år gamle jenta til NRK.

Ifølge et annet vitne stod 16 år gamle Mohammed og haiket i veikanten da en bil med tre menn stoppet og tvang ham med i bilen. Andre øyenvitner som det israelske nettstedet Ynet har snakket med, sier liket var preget av å være utsatt for vold.

– Nå har faren til Mohammed blitt kalt inn til politiavhør og han måtte avgi DNA-prøve siden Mohammed hadde blitt mishandlet og brent av kidnapperne, sier Abir.

Israelsk politi ønsker ikke kommentere saken overfor NRK, men har tidligere ment at det kan være snakk om et familieoppgjør. Noe familien selv benekter.

– Det er ikke riktig, det var bosettere som gjorde det, og at politiet sier at det var et familieoppgjør kan motivere andre bosettere til å gjøre det samme, sier Abir.

– Hevnaksjon

Israel anklager Hamas for å ha bortført og drept tre israelske tenåringer som bodde i en bosetting på den okkuperte Vestbredden. To dager etter at de tre ble funnet døde i nærheten av den palestinske byen Hebron, ble liket av det som trolig er Mohammed Abu Khder funnet i et skogholt.

Det har satt sinnene i kok og skaper frykt på Vestbredden.

– Vi er redde og frykter for at dette kan skje igjen. For to dager siden ble en kvinne forsøkt fratatt sitt barn og i dag stoppet noen en mor med tre barn. De forsøkte å ta hennes ni år gamle sønn, men folk i nærheten grep inn og bosetterne stakk av gårde. De forsøkte å skade niåringen med kniv. Noe slikt har aldri skjedd før, sier 17-åringen som er tydelig preget av situasjonen.

– Jeg er helt i sjokk og helt lammet, sier Ikram som kjente den drepte 16-åringen godt.

– Jeg tør ikke gå ut og er redd for aggressive bosettere. Søsteren min slipper ikke barna sine utenfor huset lenger, sier Ikram til NRK.

Flere av den drepte sine venner er frustrert.

– Politiet sjekker alle palestinere som går på gaten og alle føler seg mistenkeliggjort, sier Faysal til NRK i Jerusalem.

Hamas avviser

Israel har utpekt Marwan Qawasmeh og Amer Abu Eishe fra Hamas, som er på frifot, som de to hovedmistenkte for drapene på de tre tenåringsguttene.

Israels statsminsiter Benjamin Netanyahu sammen med sørgende fedre

I går ble de tre israelske tenåringene gravlagt og Israels statsminister var til stede sammen med blant annet to av de sørgende fedrene.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Bare timer etter at guttene ble funnet drept mandag kveld, sprengte israelske styrker husene deres.

Hamas avviser å stå bak trippeldrapet på Vestbredden og anklager i stedet Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å ha beordret bosettere til å bortføre palestineren.

USA fordømmer drapet på 16-åringen og frykter det kan være snakk om et hevndrap.

– Det finnes ikke ord som på en tilstrekkelig måte kan uttrykke våre kondolanser til det palestinske folk, sier utenriksminister John Kerry i en uttalelse.

Det hvite hus ber nå den israelske regjeringen ta de nødvendige skritt som skal til for å hindre at volden eskalerer og situasjonen kommer ut av kontroll.

SISTE NYTT

Siste nytt