Frykter katastrofe for dyrelivet

Redningsmannskaper har vasket den første fuglen etter oljeutslippene i Mexicogulfen. Louisiana og Florida har erklært unntakstilstand, men langs hele kysten frykter man nå en miljøkatastrofe.

Utslippene fra oljekatastrofen i Mexicogolfen nådde fredag kystområder med rikt dyreliv og mye sjømatproduksjon i Louisiana.

Redningsmannskaper renset fredag kveld norsk tid den første fuglen som er funnet tildekket av olje, skriver den lokale nyhetstjenesten WDSU og nyhetsbyrået AP.

Mannskaper fra Tri-State Bird Rescue and Research bruker oppvaskmiddel til å skrubbe olje av en ung havsule.

Fuglen ble funnet til havs, ikke langs kysten, opplyser redningsmannskapene.

Halvsulen er vanligvis hvit med et gult hode, men var dekket med olje. Det var fredag morgen lokal tid det eneste dyret som ble vasket rent for olje, men redningsmannskapene forventer flere i løpet av dagen.

Les også: Frykter for miljøet – saksøker oljeindustrien
Les også: Oljen skyller i land i Louisiana

Saken fortsetter under bildet

Olje i Louisiana

Fugler sitter midt blant oljesøl ved Breton Sound Island, på det sørligste enden av Chandeleur-øyene i Louisiana.

Foto: Sean Gardner / Ap

Kystområder i fare

Det antas at nesten 5000 fat olje lekker ut hver dag fra stedet hvor oljeselskapet BPs plattform «Deepwater Horizon» sank 22. april.

– Det er en svært, svært viktig hendelse, og svært alvorlig. Jeg er redd, sier David Kennedy ved US National Ocean Service til BBC.

Kystområder i delstatene Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida, og hundrevis av dyrearter, står i fare.

– For fugler kunne ikke timingen vært verre. De er i parringssesongen og er spesielt sårbare på mange av stedene hvor oljen kan komme på land, sier Melanie Driscoll, sjef for fuglebeskyttelse ved Louisiana Coastal Initiative til CNN.

Satellittbilder fra NASA viser hvordan oljen truer USAs kystlinje i Mexicogolfen.

Saken fortsetter under bildet

Oljeutslipp i Mexicogolfen per 30.04.2010

Dette ferske satellittbildet fra NASA viser at oljen når den amerikanske delstaten Louisianas kyst. Store mengder olje er nå nær kystbyen New Orleans.

Foto: NASA / Jesse Allen / Montasje: NRK

Floridas guvernør Charlie Christ erklærte fredag kveld unntakstilstand i flere kystregioner som vender mot Mexicogolfen. Christ følger dermed Louisianas guvernør Bobby Jindals beslutning fra torsdag.

Les også: Erklærer unntakstilstand i Louisiana
Les også: Tilbyr hjelp i kampen mot oljen

– Forbereder oss på det verste

Selv om det nå gjøres forsøk på å minimere skadene, og selv om militære styrker er satt inn mot oljesølet, sier miljøorganisasjoner at oljen kan føre til en miljøkatastrofe.

– Det forferdelige tapet av 11 menneskeliv kan bare ha vært starten på denne tragedien, etter som oljeutslippet sprer seg mot sårbare kystområder som er viktige for fugler og sjølivet og for alle samfunnene som er avhengige av dem, uttaler Driscoll.

Saken fortsetter under videoen

Video OLJEPAKKE-300410-WW_MXF_Innboks.MP4

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Jan Espen Kruse rapporterer fra Mexicogolfen.

– Forsøkene på å stoppe oljen før den når kysten er heoriske, men det er kanskje ikke tilstrekkelig. Vi må håpe på det beste, men forberede oss på det verste, herunder en virkelig katastrofe for fuglene, legger hun til.

– Det er ikke bare fuglene som kan bli rammet, selv om de vanligvis er de første som merker effektene, sier Gregory Bossart, overveterinær ved Georgia-akvariet i Atlanta.

Økosystem trues

Fuglene er på havoverflaten, blir tildekket av olje og svelger den, noe som medfører lever- og nyreproblemer.

– De må reddes og vaskes, sier Bossart, som legger til at kystlinjen i Louisiana er et helt unikt og svært komplekst økosystem.

Plankton ved elvemunningene gir næring til organismer oppover i hele matkjeden. krabber, muslinger, østers og reker spiser plankton. Men Brossart forklarer at oljen gjør planktonet uspiselig.

Saken fortsetter under bildet

Video Oljen når land i USA

Det gjøres forsøk på å stoppe oljen i å nå land.

Foto: Nyhetsspiller

Vil skjerpe sikkerheten

En av USAs president Barack Obamas rådgivere uttalte tidligere fredag at all ny oljeboring ved landets kyster skulle stanses inntil videre.

Obama uttalte selv fredag kveld at fremtidige letekontrakter for olje til havs vil være underlagt strengere sikkerhetsregler, for å forhindre og kontrollere utslipp.

Presidenten mener oljeboring innenlands fortsatt er en viktig del av amerikansk energipolitikk, men at alt må gjøres på forsvarlig vis.

Les også: Obama stanser all ny oljeboring

Oljeselskapet BP eier oljeplattformen «Deepwater Horizon», som begynte å brenne og sank i forrige uke. BPs toppsjef lover nå å utbetale erstatninger til alle som blir rammet .

– Vi tar hele ansvaret for utslippet, vi vil rydde opp, og hvis folk har rettmessige krav for skader vil vi etterkomme disse. Vi kommer til å være svært opptatte av dette, sa oljeselskapet BPs toppsjef, Tony Hayward, til nyhetsbyrået Reuters fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt