Hopp til innhold

Frykter for miljøet – saksøker oljeindustrien

Sjømatnæringen langs kysten av Lousiana i USA frykter for alvorlige miljøkonsekvenser av det enorme utslippet i Mexico-gulfen og saksøker oljeindustrien. Samtidig pekes det på sikkerhetsmangler ved oljeriggen.

Oljeutslipp ved Louisiana (montasje)
Foto: Gerald Herbert / Ap

Det ble i dag kjent at oljeutslippene er mye større en først antatt etter oljeplattformen som sank utenfor Louisiana i forrige uke.

Den amerikanske kystvakten anslo at det nå lekker inntil 5000 fat olje fra den skadede brønnen hver dag, noe oljeselskapet BP også bekreftet.

Les: Enorme utslipp fra oljeplattform

– Jeg vil anslå at omfanget er 5000 fat olje om dagen, innrømmet BPs produksjons- og letesjef Doug Suttles til den amerikanske tv-kanalen NBCs morgenprogram i dag.

– Uaktsom drift og dårlig kontroll

Østersnæringen i Louisiana frykter oljeutslipp

Østers er en viktig ressurs fra havet i Louisiana. Her fra New Orleans hvor de frykter for tilgangen til gode råvarer på grunn av oljesølet.

Foto: Bill Haber / Ap

Utslippene fortsetter fra brønnen, og nå i et tempo som er fem ganger raskere enn tidligere antatt. Derfor frykter man nå for store miljøskader for både livet i havet og langs kysten av den amerikanske delstaten Louisiana.

Les: Oljeutslipp i Mexicogolfen

Nå saksøker sjømatnæringen i området selskapene som stod bak driften av oljeriggen for feil og uaktsom drift.

– Brannen, eksplosjonen og oljeutslippet i etterkant er et resultat av feil og uaktsomhet fra selskapenes side, står det i gruppesøksmålet fra aktører i sjømatnæringen.

Advokaten som fremmet gruppesøksmålet legger frem at oljeriggen var dårlig drevet. Ifølge ham hadde oljeselskapet liten kontroll slik at det ikke ble reagert på faresignaler.

– En varsler som jobber en av naboplattformene har gitt oss informasjon om at 85 prosent av rørledningen ikke var skikkelig kontrollert av myndighetene, sier Daniel Becnel som representerer sjømatnæringen som advokat til nyhetsbyrået AFP.

På vegne av næringen saksøker de nå både oljeselskapet BP, riggoperatøren Transocean, Cameron International og forsikringsselskapet for riggen Lloyds of London.

I søksmålet ber næringen om dekning for alle kostnader de er blitt påført av utslippene, og setter sitt minstekrav til 5 millioner dollar eller nærmere 30 millioner norske kroner.

Les: Gigantisk oljeflak truer USA

Manglet sikkerhetsventil

Deepwater Horizon

Oljeriggen «Deepwater Horizon» tok fyr og eksploderte for så å synke i Mexico-gulfen med store utslipp som resultat.

Foto: US Coast Guard / AP

Samtidig som sjømatnæringen saksøker oljeselskapet og riggoperatøren for uaktsomhet kommer det frem at riggen som tok fyr og eksploderte manglet en sikkerhetsventil.

På grunn av brannen og eksplosjonen lot det seg ikke gjøre å stenge brønnen, og dermed lekker oljebrønnen fortsatt store mengder ut i havet.

Andre steder i verden brukes en fjernstyrt ventil som en siste utvei for å kunne stenge en oljebrønn i tilfelle riggen må evakueres, men dette fantes ikke på riggen som gikk ned i forrige uke melder Wall Street Journal.

En slik fjernstyrt ventil er ikke pålagt av amerikanske myndigheter, men noen selskaper bruker det som en siste utvei i tilfelle vanlige sikkerhetsprosedyrer ikke kan brukes.

Det har vært vurdert å pålegge bruken av fjernstyrte sikkerhetsventiler, men oljenæringen har vært negative på grunn av store kostnader og usikkerhet om effektiviteten ved en virkelig ulykke siden teknikken er lite utprøvd. Det finnes andre sikkerhetssystemer, og amerikanske myndigheter valgte derfor å ikke kreve en fjernstyrt ventil.

SISTE NYTT

Siste nytt