Frykter full borgerkrig i Jemen

Lyden av skudd og raketter ble byttet ut med sang og glede i gatene i Jemen etter at presidenten forlot landet, men nå frykter eksperter at landet er på randen av full borgerkrig.

Video Mer feiring

SE VIDEO: Innbyggerne i Sanaa samlet seg i gatene for å feire at presidenten har forlatt landet.

– I dag er Jemen født på ny, sang ungdommer på Universitetsplassen i hovedstaden Sanaa, mens flere titalls tusen jemenitter strømmet ut i gatene for å delta i feiringen, melder AFP og NTB.

Jemen

En jemenittisk soldat holder rifla høyt i været for å feire at presidenten har forlatt landet.

Foto: Hani Mohammed / Ap

Etter fire måneder med protester mot regimet og landets leder gjennom 32 år, ble det klart i går at Jemens president Ali Abdullah Saleh har flyktet til Saudi-Arabia for å få medisinsk behandling etter at han ble skadet i et rakettangrep mot hans presidentpalass på fredag.

Presidenten fikk skader i brystet og halsen i angrepet.

Ryktene om at Saleh hadde forlatt landet spredte seg lenge før Saleh ankom Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Myndighetene i Jemen avviste gjentatte ganger at presidenten hadde planer om å forlate landet, men senere kom det bekreftelser på at visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi hadde overtatt roret.

Ali Abdullah Saleh

President Ali Abdullah Saleh har flyktet til Saudi-Arabia for å få medisinsk hjelp, men foreløpig er det usikkert om han kommer tilbake til Jemen.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

– Han kommer tilbake

Leger opererte søndag vekk granatsplinter fra brystet til Saleh, hevdet helsepersonell til Reuters.

Nå går spekulasjonene om hvorvidt presidenten ville forsøke å komme tilbake.

– Presidenten vil returnere til Sanaa om få dager, hevdet Tareq al-Shami, som er en representant for regjeringspartiet i Jemen til Reuters.

Opposisjonen lover å gjøre alt den kan for å sørge for at president Ali Abdullah Saleh blir der han er.

– Vi vil jobbe så hardt vi kan for å forhindre at han kommer tilbake. I våre øyne er dette begynnelsen på slutten av hans tyranniske og korrupte regime, sier talsmann for opposisjonen, Mohammed Qahtan.

På randen av borgerkrig

Angrepet på presidentpalasset har ført til en opptrapping av den voldelige konflikten i landet, og verdenssamfunnet frykter nå at landet nærmer seg en total borgerkrig, skriver Reuters.

– Vi fordømmer alle forsøk på å dra landet inn i en voldelig borgerkrig og alle forsøk på å trekke revolusjonen vekk fra dens fredelige vesen, sier tidligere forsvarsminister i Jemen, Abdullah Ali Eleiwa, som er talsperson for de militære lederne som har brutt med president Saleh.

(Saken fortsetter under bildet.)

Jemen

Salehs flukt feires på gatene i Sanaa med skum og nasjonale flagg.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

– Hva som skjer videre avhenger av hvilke betingelser han forlater landet under, sier Ali Seif Hassan, politiskanalytiker i Sanaa.

Ifølge analytikeren vil det bli krig dersom Salehs sønn og nevø tar opp kampen, men dersom Saudi-Arabia mekler mellom partene, så er det håp om en fredelig løsning.

– Alt vi vet er at vi nå befinner oss i veldig, veldig farlig situasjon, sier Hassan.

– Minst to drept på søndag

Harde kamper mellom presidentlojale styrker og demonstranter fortsatte samtidig i den sørlige byen Taiz søndag. Flere personer skal ifølge Al Jazeera TV ha blitt skadd.

I Jemens hovedstad Sanaa ble minst to personer drept og 15 skadet da en granat eksploderte, skriver Reuters.

Den gikk av i en bygning brukt av en general som støtter opposisjonsgruppene, ifølge en kilde i helsevesenet.

Medlemmer av president Salehs indre krets har tidligere beskyldt general Ali Mohsen, som har brutt med Saleh, for å stå bak angrepet på presidentpalasset fredag hvor presidenten ble skadet.

– Det er ikke over

Ifølge professor i politikk Abdelkhaleq Abdalla ønsker både USA og de samarbeidende arabiske gulfstatene, GCC, at Saleh skal gi fra seg makten, men at dette skal foregå på en ærverdig måte.

– Situasjonen er veldig anspent og folk begynner å miste tålmodigheten, så kanskje påskuddet om at han må dra på grunn av helsemessige årsaker er den beste exitstrategien, enten det er Gus eller Saudi-Arabias verk, sier Abdellah til Reuters.

(Saken fortsetter under bildet)

Jemen

En jemenittisk familie har pakekt alt de eier i en bil på flukt fra Sanaa og konflikten mellom lokale stammer og myndighetene.

Foto: Mohammed Al-Sayaghi / Ap

Professor i historie, Mahjoob Zweiri, ved universitetet i Qatar, sier de siste dagene har endret hele dynamikken i Jemens politiske liv.

– Det går mange rykter om hva som kommer til å skje med de som demonsterer. De sier «ikke glem oss, ikke glem våre ønsker. Det er ikke over,» forteller Zweiri.

SISTE NYTT

Siste nytt