Hopp til innhold

Frykter for pensjonen

ATEN (NRK): Greske pensjonister har stilt seg i kø utenfor bankene i hovedstaden i håp om å få ut pensjonen sin. Mange forsørger familien med pengene. Foreløpig er det usikkert når de får betalt.

EUROZONE-GREECE/ Vallia, a pensioner from Athens, holds onto the door of a branch of the National Bank of Greece hoping to get her pension, next to other pensioners in Athens

To pensjonister venter utenfor en bank i Aten.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Utenfor flere banker i den greske hovedstaden har det nå dannet seg lange køer av pensjonister. De har stilt seg opp utenfor de stengte dørene for å vente. Normalt skulle de fått utbetalt pensjonen i disse dager. Nå vet de ikke hva som skjer.

For grekerne våknet opp til stengte banker og stor økonomisk usikkerhet i dag. I natt vedtok den greske regjeringen å holde bankene stengt i seks arbeidsdager. Også minibankene holdes stengt i dag. De skal etter planen åpne i morgen, men grekere får ikke ta ut mer enn 60 euro om dagen.

EUROZONE-GREECE/ Pensioners wait outside a Greek bank in Athens

Grekerne våknet opp til stengte banker og stor økonomisk usikkerhet.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Utenfor en aviskiosk i sentrum av Aten møter NRK journalisten Konstantinos Georgousis. Han forteller om foreldrene som begge er pensjonister. De frykter for fremtiden.

– Normalt skal de få penger i morgen. Nå er de veldig usikre på hva som skjer. Regjeringen har sagt at pensjonistene skal få betalt i morgen, men de føler seg ikke sikre på det.

Svært mange pensjonister støtter sine barn og annen familie med penger i Hellas. Hvis pensjonen uteblir kan det bli kaos advarer Georgousis.

– Pensjonistene støtter familiene sine. Mange unge er helt avhengige av hjelp fra sine foreldre.

Støtter Tsipras

Foran aviskiosken i Aten står folk og studerer forsidene. Den økonomiske krisen dominerer overskriftene. Elenora Frantzeskaki er svært bekymret.

– Dette er veldig tøft for Hellas. Kreditorene gir oss ikke en sjanse. Kravene de stiller er alt for tøffe, sier Frantzeskaki til NRK.

Elenora

Elenora Frantzeskaki

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Det er den greske regjeringens overraskende avgjørelse om å stanse forhandlingene med kreditorene i EU og IMF om landets låneprogram som har kastet landet ut i kaos.
I stedet vil statsminister Alexis Tsipras ha en folkeavstemning om vilkårene kreditorene stiller om harde kutt og reformer for å forlenge programmet. Selv om EU påpeker at det ikke foreligger noen avtale å stemme over, kun et utkast, gjennomføres avstemningen søndag etter vedtak i nasjonalforsamlingen.

– Dette er så alvorlig at folk må få være med å bestemme, sier Elenora Frantzeskaki. Jeg vil ikke forlate eurosonen, og vi må ha reformer. Men kravene EU stiller er alt umulige.

Les også: Varsler nytt avtaleutkast fra EU

Som flere andre NRK møter i Aten denne morgenen støtter hun statsminister Alexis Tsipras. Tilliten til EU er tynnslitt.

– Vi må hjelpe hverandre i Europa. Jeg vil aldri kunne stole på EU igjen, sier Elenora Frantzeskaki.

SISTE NYTT

Siste nytt