Frykter for Nobelkomiteens omdømme

– Det styrker ikke anseelsen at dagens leder omtales som svak, den forrige som en dust og at lederen før det ikke hadde greie på utenrikspolitikk, sier Thorbjørn Jagland.

Thorbjørn Jagland slår tilbake mot påstandene i Lundestads bok

Sist torsdag gav Lundestad ut boka «Fredens sekretær». I boka gir han et unikt innblikk i Nobelkomiteen sitt indre liv etter at han i fjor gikk av etter 25 år som sekretær for komiteen.

Men Lundestads omtale av komiteens nåværende og tidligere medlemmer kan skade Nobelkomiteens omdømme frykter Thorbjørn Jagland. I boken karakteriserer Lundestad den tidligere komitelederen blant annet som «mislykket» og «distre»

– Det styrker ikke anseelsen at han skriver at den nåværende lederen er svak, at det forrige egentlig var en dust og at lederen før det ikke hadde greie på utenrikspolitikk. Jeg tror ikke det skaper et godt bilde av Nobelkomiteens medlemmer i utlandet, sier Thorbjørn Jagland til NRK.

– Var nødt til å forsvare meg

Det var i et leserinnlegg i Aftenposten publisert i natt at Jagland for første gang kommenterte boken. Jagland gikk særlig til angrep på to påstander fra Lundestad; at han ikke skrev talene sine selv, og at han tipset media om hvem som skulle få prisene. Med det ble oppvasken etter boka tatt et skritt videre. Det var uunngåelig mener Jagland.

– Det er jo Lundestad som med sin bok har satt i gang dette. Boken inneholder en sjikane av så mange personer. Noen er døde og kan ikke forsvare seg, men jeg er nødt til å forsvare meg på de to nevnte punktene – det andre lar jeg ligge. Jeg tror ingen andre personer ville forholdt seg tause når ens integritet blir angrepet på en så fundamental måte.

Geir Lundestad

Lundestad lanserte boken 'Fredens sekretær' i forrige uke.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Misforstått kritikk

Geir Lundestad, som nå skal reise landet rundt for å promotere boken om sine 25 år som nobelkomiteens sekretær, avviser at den vil skade komiteens arbeid. Lundestad mener mye av kritikken kunne vært unngått om Jagland og andre hadde lest boken mer omhyggelig.

– Jeg tror mye av kritikken er delvis misforstått, blant annet de punktene Thorbjørn Jagland referer til. Det han påstår at jeg har skrevet, står jo ikke i boken. Jeg tror en nærlesning av teksten vil dempe dette.

– Brøt ikke taushetsplikten

Mandag drøftet Nobelkomiteen enkelte sider ved Lundestads bok, og kom til at den tidligere sekretæren på flere punkter har brutt sitt taushetsløfte. Lundestad er uenig i dette.

– Jeg har vært veldig opptatt av paragraf fem i statuttene der det står at det ikke skal refereres til hvem som sa hva på komitemøtene under bedømmelsen av kandidatene til prisen, og det har jeg heller ikke gjort. Likevel er det et økende krav og en økende forventning om åpenhet og vurdering av komitelederne. Det må være tillatt.

Det har blitt sagt at Lundestads selvbilde har blitt større enn nobelkomiteen. Påstanden velger Lundestad å kommentere slik.

– Det kan godt hende at selvbildet mitt har blitt stort, men det er definitivt ikke større enn komiteen. Jeg er veldig glad for at jeg hadde 25 år der jeg kunne jobbe med Nobels fredspris, og bidra til at dens posisjon er blitt som den er i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt