Normal

Frykter dårlig vær påvirker valg-resultatet

LONDON (NRK): Regn og oversvømmelser i Sørøst-England kan føre til lavere oppmøte og det kan påvirke resultatet av folkeavstemningen i Storbritannia, frykter eksperter.

Flom i Writtle i Storbritannia

EN mann forsøker å komme seg gjennom vannmassene i Writtel sørøst for London i dag.

Foto: Nick Ansell / Ap

De siste meningsmålingene viser et rekordjevnt valg der bare noen få tusen stemmer kan avgjøre, og nattens regn og dagens oversvømmelser kan føre til lavere valgdeltagelse.

Flere valglokaler har opplevd strømbrudd og noen har flyttet og stengt på grunn av de store vannmassene.

I dag stemmer britene om de vil bli eller forlate Den europeiske union, EU. Meningene er delte på gata.

VIDEO: Britene er langt fra samstemte.

– Lav valgdeltagelse bra for Brexit

Ifølge Electoral Reform Society (ERS), så vil trolig valgdeltagelsen ligge på rundt 67 prosent, omtrent som ved fjorårets parlamentsvalg.

Og det er de eldre som i all hovedsak vil møte opp. Det er forventet at bare litt over halvparten av de under 24 vil avgi sin stemme, mens ERS tror at 8 av 10 av de over 65 vil si sin menig i dag. Og de fleste forståsegpåerne peker på at de unge trolig i større grad enn de eldre ønsker at Storbritannia skal forbli i unionen.

Flere eksperter har også tidligere pekt på at en lav valgdeltagelse vil være positivt for Brexit-kampanjen.

– Et lavt oppmøte kan føre til at mange vil tvile på resultatet, sier Katie Ghose til Guardian i dag.

Britain EU

Folk trosset regnet flere steder og kom til stemmelokalene, som her i Essex.

Foto: Nick Ansell / Ap

London vil bli

Shirly Townsend

Shirley Townsend vil bli i EU...

Foto: Kristian Aanensen / NRK
Roy Townsend

...og det vil også hennes mann Roy.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

I sentrum av London viser de fleste meningsmålingene at det vil bli flertall for fortsatt EU-medlemskap, og NRKs rundspørring på gata viste en klar overvekt av folk som ville bli værende i EU.

– Jeg har stemt for å bli fordi jeg det er viktigst å være en del av Europa, sier Shirley Townsend til NRK mens hennes mann gir henne anerkjennende nikk. Han har også stemt «in».

–Det kommer til å bli forandringer i Europa etter dette uansett, og det er bedra å være med å påvirke forandringene, sier Roy.

Men det var noen kritiske stemmer også.

– Slik jeg ser det så har EU sviktet de syriske flyktningene og jeg vil ikke være medlem av en slik inhuman organisasjon, sier Steve Berrick.

Britisk sommer

Og om det britiske sommerværet får en betydning er usikkert, amerikansk og nederlandsk forskning viser nemlig at 2,5 cm nedbør gir 1 prosent lavere valgdeltagelse, og i Farnboroough like sør for London kom det 46 mm i natt.

– Været har faktisk mindre påvirkning enn man kanskje skulle tro. Ingen har faktisk funnet noen sammenheng mellom valgdeltagelse og dårlig vær, men det kan spille en rolle i dette valget der det trolig kommer til å bli veldig jevnt, sier analytiker Matt Singh til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt