Hopp til innhold

De unge kan holde Storbritannia i EU

LONDON (NRK): De leser The Guardian og The Times, er utdannet, bor i byer og er under 40. Det er de som mest sannsynlig vil stemmer for EU.

Jack Chersterman, Reese Phew og Annie Bashram klare til å stemme for EU

De tre vennene Jack Chesterman, Reese Phew og Annie Bashram er alle klare for å kjempe for at Storbritannia forblir i EU.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Analytiker Matt Singh

Analytikeren Matt Singh var den eneste som forutså at de konservative skulle få flertall. Nå har han kommet med sin analyse av EU-folkeavstemningen.

Foto: Johan Bull / NRK

Mens de over 50 som leser The Sun og Daily Mail fra Midt- og Nord-England vil ut av EU, viser en undersøkelse Financial Times har gjennomført.

– Til tross for at det er store variasjoner fra person til person, så er den typiske velgeren som ønsker å bli i EU yngre, har høyere utdanning og mer liberale synspunkter, mens de som ønsker en Brexit er eldre, har ikke gått på universitetet, lavere inntekt og har mer konservative holdninger, sier analytikeren Matt Singh til NRK, og hans analyser har truffet blink før, men hans fasitsvar kommer litt senere i saken.

For med meningsmålinger som viser dødt løp mellom de to alternativene kan det bli ett spennende døgn for Storbritannia.

– Rasisme, frykt og personlige referanser

De fleste tror at London vil rope ett massivt «bli», og i en av de populære lunsj-parkene midt i London-sentrum er også svaret tydelig.

– Jeg har allerede stemt, og det ble et ja til EU, for jeg mener vi jobber best sammen i Europa, sier Jack Chesterman fra London som får to samstemte nikk fra sine venner, som alle er litt bekymret for det de har sett så langt i valgkampen.

– Dette har blitt mer en kampanje om rasisme, frykt og personlige preferanse, enn politisk ideologi, sier Chesterman.

Og de er ikke de eneste i Lincoln's Inn Fields som krysser fingrene for at Storbritannia fortsatt skal sitte rundt bordet i Brussel.

– Jeg kan virkelig ikke se fordelene med å forlate EU, og jeg skjønner egentlig ikke hvorfor vi trenger denne folkeavstemningen, sier Stacy Keevi og ser bort på venninnen som allerede har stemt for fortsatt medlemskap, og hun er bekymret.

– Det er mange som nå stemmer som ikke har god nok kunnskap om hvilke konsekvenser dette valget vil få for dem, og det synes jeg er en absolutt skam, sier Becky Long med et klart spark til media.

Resultatet?

Michael Richards vil ut av EU

Veiarbeideren fra Dunstable vil bestemme selv.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Bare for å gi statistikken rett så skal selvfølgelig veiarbeideren fra Dunstable like utenfor Luton stemme mot EU.

– Det koster for mye penger, og jeg vil ikke at folk fra andre land skal fortelle meg hva jeg kan og ikke kan gjøre, sier Michael Richards til NRK.

Hva blir så resultatet, lurer du kanskje?

– Det blir veldig jevnt, og slik det ser ut nå vil Storbritannia fortsatt være medlem av EU. For i folkeavstemninger heller det ofte mot ingen endring. Men dette valget er vanskelig å forutse, sier Singh som var den eneste som analyserte seg frem til Camerons brakseier.

Wales, Skottland og Nord-Irland vil gjerne bli i EU, England er mer i tvil. 23. juni stemmer Storbrtiannia om de skal forlate EU eller ikke.

Video: Wales, Skottland og Nord-Irland vil gjerne bli i EU, England er mer i tvil.

SISTE NYTT

Siste nytt