Hopp til innhold

Bekymret for at Syria skal bli et nytt Libya

FNs sikkerhetsråd sliter fortsatt med å besvare hvordan Syria-krisen skal håndteres. – Bombingen i Libya blir brukt som et argument for å ikke gripe inn i Syria, sier ekspert.

Bilde fra amatørvideo fra byen Hama i Syria

Bilde fra amatørvideo i byen Hama i Syria.

Foto: Ap

Fafo-forsker Kjetil Selvik

Kjetil Selvik ved forskningsstiftelsen Fafo.

Foto: Fafo
Kai Kverme

– USA har vært lunkne til å si noe som helst om Syria, sier Kai Kverme, forsker ved universitetet i Oslo.

Foto: Fred-Olav Vatne / NRK

Det er økt internasjonalt press på FNs sikkerhetsråd etter at byen Hama omtrent ble jevnet med jorden søndag, og nærmere 100 personer ble drept i den militære offensiven.

FNs sikkerhetsråd kalte inn til et hastemøte mandag, men sliter fortsatt med å svare på hvordan Syria-krisen skal håndteres. I dag skal de i møte igjen.

– At man ikke klarer å handle, til tross for helgens hendelser i Hama, er veldig spesielt. Det gir liten grunn til optimisme, sier Kai Kverme, forsker ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Vestlige stormakter har lagt fram et forslag til bindende resolusjon om Syria, men andre land ønsker i stedet en mer uforpliktende uttalelse.

Russland er imot resolusjon og straffetiltak, sammen med Kina, Sør Afrika, India og Brasil.

Bruker Libya som argument mot militær operasjon

Det har blitt vanskeligere å overbevise Russland og Kina til å gripe inn i Syria etter Natos bombing i Libya, sier Kjetil Selvik ved forskningsstiftelsen Fafo.

– Man risikerer veldig fort å havne opp i en situasjon som blir mer ukontrollerbar enn i Libya. Det er kanskje det tyngste argumentet man har mot en militær operasjon i Syria, sier Selvik.

Han sier Russland føler et ansvar for å beskytte de sivile i Syria.

– Russland mener at doktrinen om at verdenssamfunnet har et ansvar med å beskytte sivile brukes av vestlige makter kun for å fremme sine interesser. De mener at vesten har gått for langt med innblandingen i Libyas utvikling, sier Selvik.

– USA har vært tilbakeholdne

– USA har vært lunkne til å si noe som helst om Syria. De har fortsatt ikke sagt at regimet må gå av, sier Kverme.

I Libya trådte Nato inn med væpnede styrker allerede 17. mars, en måned etter at opprørene startet.

Han peker på at det stort sett har blitt innført symbolske sanksjoner mot Syria, og at USA har vært svært tilbakeholdne hele veien.

– Økonomiske sanksjoner som rammer hardere, har ikke blitt innført for eksempel, sier Kverme.

– Mindre strategisk viktig land

– Kan det være flere årsaker til at FN bruker så lang tid på beslutningen?

– En grunn kan være at Syria blir ansett som et mindre strategisk viktig land enn Libya. Libya befinner seg midt i en konfliktformasjon, kanskje verdens mest betente konfliktformasjon mellom Israel og Iran, ved siden av Libanon og Irak, sier Selvik.

– Ulike både regionale makter og stormakter er veldig bekymret for at deres rivaler skal få et sterkere fotfeste enn dem selv, og at man får en forskyvning av makten, fortsetter Selvik.

– Kan utløse panikk

Selvik sier at et Syria som vender seg bort fra Iran vil utløse panikk i Iran. Det samme vil skje i Israel om Syria vender seg i islamistisk retning. I tillegg er Syria historisk alliert med Russland.

Det har blitt satt mange spørsmålstegn til i hvilken grad det internasjonale samfunnet er i stand til å beskytte de sivile i Syria.

– Hvis statsmakten i Syria faller bort kan man få en tilsvarende utvikling som i Irak og Libanon, noe som kan gjøre det enda vanskeligere å gripe inn militært, sier Selvik.

– Alle ser på dette i lys av den pågående kalde krigen, og tenker at Syria kan falle i hendene på den andre siden. Libya er et mye mer homogent land enn det Syria er. Sammensetningen i Syria minner mer om Libanon og Irak, forklarer Selvik.

Han sier det er vanskelig å forutse utfallet av FNs forhandlinger.

Mandag fastslo NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at et inntog i Syria ville være uaktuelt uten mandat fra FN og støtte i regionen.

SISTE NYTT

Siste nytt