Hopp til innhold

Frykter nye kamper i Sør-Sudan for å bedre forhandlingsposisjonen

Konflikten i Sør-Sudan kan utvikle seg samtidig som partene møtes ved forhandlingsbordet i Etiopias hovedstad Addis Abeba, frykter norsk spesialutsending.

Unntakstilstand i Sør-Sudan

Minst 1.000 mennesker er drept, og 200.000 mennesker er på flukt i Sør-Sudan siden kampene startet.

Foto: JAMES AKENA / Reuters

Nå har delegasjoner fra både regjeringen til president Salva Kiir og opprørerne, som ledes av tidligere visepresident Riek Machar, ankommet, men trolig starter ikke samtalene før i morgen.

Møtes trolig i morgen

– Noen er kommet, mens andre er på vei. Vi håpet de kunne møtes i dag, men det blir sannsynligvis i morgen fordi Machar befinner seg i bushen, og hans folk må komme fram på mindre tradisjonelle måter, sa FNs Sør-Sudan-utsending, Hilde Frafjord Johnson til NTB.

Hun sier det første hun håper på, er at det raskt kan bli enighet om en våpenstillstand slik at nye kamphandlinger kan unngås, selv om det i første omgang bare er planlagt sonderinger med mer seriøse forhandlinger først om flere dager.

Et viktig ledd i forhandlingene blir å bli enig om en internasjonal og uavhengig mekanisme for å overvåke en våpenhvile.

– Det er ikke mulig å håndheve en våpenhvile uten uhildede observatører. Dette er en klassisk oppgave for FNs fredsbevarende styrker, men i det siste har slikt også blitt tatt hånd om på regionalt nivå, sier hun.

Alvorlig

Oppkjøringen til forhandlingene finner sted kort tid etter at den viktige byen Bor i delstaten Jonglei falt i opprørernes hender etter harde kamper i nyttårshelgen.

– Det som skjedde i de siste dagene hvor opprørene har inntatt den strategisk viktige byen Bor er i seg selv alvorlig og de sitter også med kontrollen over andre viktige byer, sier spesialutsendingene til Sør-Sudan og Sudan Jens-Petter Kjemperud til NRK.

Kan det være fare for at kamphandlinger tiltar for å styrke posisjonen ved forhandlingsbordet?

– Det kan synes som om det som skjedde med Bor har vært et ledd i posisjoneringer i forbindelse med forhandlingene, svarer Kjemperud.

– Det har vært relativt fredelig siden første nyttårsdag da regjeringen kom med sitt tilbud om våpenhvile uten forhåndsbetingelser. Machar har vært mer nølende, sier Frafjord Johnson.

– Men spørsmålet er om regjeringen nå er interessert i en våpenhvile når opprørsstyrkene har kontroll over en så viktig by som Bor, sier hun.

Vil gjenerobre

Onsdag ble det meldt at regjeringen er i ferd med å sende tusener av soldater til Bor for å gjenerobre byen.

Det er også uklart hva det betyr for samtalene at president Kiir onsdag innførte unntakstilstand i to delstater der regjeringsstyrkene har vært i kamp med opprørerne.

Tusener av mennesker har flyktet fra kampene i Bor, og ytterligere tusener sitter langs elvebredden og venter på båtskyss til Awerial i delstaten Lakes på den andre siden av elva for å unnslippe kampene.

– Man kan ikke se bort fra de etniske motsetningene, men man må ikke sette dette inn i et spill hvor dette er tiltaltes å bruke og slippes løs. Jeg tror det er svært viktig å fokusere på de politiske motsetningene som ligger til grunn for denne konflikten vi nå ser, sier Kjemperud.

Minst 1.000 mennesker er drept, og 200.000 mennesker er på flukt i landet siden uroen startet. Johnson sier at nærmere 70.000 flyktninger befinner seg i FN-styrkenes baser.

SISTE NYTT

Siste nytt