Hopp til innhold

– Ikke unaturlig at French blir overført til Norge hvis han blir dømt

KINSHASA (NRK.no): Hvis Joshua French blir dømt for drapet på sin venn Tjostolv Moland kan det føre til fortgang i soningsoverføringsprosessen til Norge, mener ekspert i internasjonal strafferett.

Joshua French i militærfengselet Ndolo i Kongo

Joshua French kan kanskje smile igjen etter at nok en rettsrunde i Kongo er over.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

For det paradoksale i denne runden av den mye omtalte saken er at nok en dom i en kongolesisk militærrett kan føre til Joshua French nærmere Norge fordi straffesaken gjelder en annen nordmann.

– Ikke unaturlig

– En overføring til soning i Norge er rettslig sett fullt mulig å få til. Det ville jo heller ikke være en helt unaturlig løsning dersom han skulle bli dømt, siden både gjerningsmann og offer vil være norske. Men jussen er nok ikke avgjørende her, sier ekspert i internasjonal strafferett og professor ved Institutt for offentlig rett ved Det juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, Jo Stigen til NRK.no.

Les også: Tiltalen mot Joshua French kan bygge på feil oversetting

– Jeg vil ikke si noe om at det er en fordel om han blir dømt. Vi kan ikke basere oss på at det ligger noe strategisk valg bak at de tar ut en tiltale eller noen tanker hva som skjer i etterkant, svarer advokat Hans Marius Graasvold utenfor fengslet i Kinshasa før han møtte sin klient i dag.

Sprikende konklusjoner

I snart fem år har den nå 31 år gamle nordmannen tilbrakt all sin tid i kongolesisk fangenskap. Først tre år i Kisangani, før han og kameratene Tjostolv Moland ble overført til hovedstaden Kinshasa i desember 2011. Den gang var optimismen stor, og håpet om en snarlig løsning sterkt.
Skuffelse kom etter hvert krypende.

Nå halvannet år senere er French alene i Ndolo-fengselet. Moland er død. «Selvmord», sier norske rettsmedisinere og Kripos. «French tok livet av vennen», sier kongolesiske militære myndigheter.

Les også: Vil kalle inn Kripos som vitner i drapssaken mot French

Etter planen starter rettssaken mot nordmannen på tirsdag. En rettssak som paradoksalt nok kan gi nok et lite håp om at hans kongolesiske mareritt snart er over.

– Norge har rett til å anmode Kongo om en soningsoverføring, men noe krav på slik overføring har vi på ingen måte. At Norge isolert sett også har jurisdiksjon over saken, endrer ikke det bildet. Vi skal heller ikke glemme at French også er dømt for delaktighet i drap på en kongoleser, sier Stigen, som personlig tror saken står og faller på politisk vilje hos kongolesiske myndigheter.

– Det begynner nok å gå mye prestisje i denne saken, samtidig som man nok ikke kan se bort ifra at enkelte sentrale aktører i Kongo like gjerne hadde sett at det skjedde en overføring, sier han.

Les også: – Har ofte kontakt med Joshua French

Kongolesiske etterforskere erklærte seg enige med de utsendte Kripos-etterforskerne i Kongo som konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet til Tjostolv Moland i august. Til tross for dette valgte kongolesisk militær påtalemyndighet å tiltale nordmannen og basere den på angivelige funn av beroligende midler i blodet hans. Kripos, som hadde mannskaper til stede under obduksjonen, bestrider imidlertid dette og har gått ut med opplysninger om at Tjostolv Moland hadde alkohol i blodet, men at det ikke ble funnet spor av beroligende midler.

Kari Hilde French utenfor fengslet der sønnen Joshua sitter i Kinshasa

Joshua French sin mor, Kari Hilde French, besøkte også fengslet i Kinshasa i dag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Misforståelser

Nå ønsker forsvarene å føre Kripos som vitner i saken for å oppklare eventuelle misforståelser.

For etter det NRK forstår kan forskjellene i konklusjonen i de to obduksjonsrapportene være basert på språklige og tekniske misforståelser.

NRK har vært i kontakt med begge de to legene som gjennomførte obduksjonen av Moland, men ingen av dem ønsker å kommentere saken før de eventuelt blir kalt inn som vitner i saken.

– Dette begynner å bli en ganske spesiell sak, særlig etter den siste utviklingen. Det nye saksanlegget er overraskende siden verken Kripos eller lokale påtalemyndigheter fant noe som tydet på noe kriminelt i første omgang, sier Stigen.

Les også: Kongolesisk filmskaper skal lage dokumentar om French og Moland

Kripos i Norge har kontaktet kongolesiske myndigheter og bedt om innsyn i det nye materialet og om å bli orientert om hvilke vurderinger som gjorde at det ble tatt ut drapstiltale mot French. Det har de ennå ikke fått.

Nå har de reist ned og forbereder seg på å vitne i saken.

– Vi vil gjøre rede for den etterforskningen som vi har gjort tidligere. Hvis det er uklarheter så skal vi bidra til å oppklare det, sier etterforskningsleder i Kripos Are Strovik til NRK.

Eide på plass

Norges spesialutsending Kai Eide er også i Kongo i dag besøkte han French i fengslet sammen med Jon Otto Brødholt fra ambassaden i Angola.

UDs spesialutsending Kai Eide utenfor fengslet til Joshua French i Kinshasa

UDs Kai Eide besøkte Joshua French i fengslet i dag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Han var ved godt mot. Jeg synes han er veldig fokusert og i imponerende grad vel forberedt på det som skal skje, oppsummerte Kai Eide etter sitt litt under timelange besøk.

Hvilken rolle vil du som utenriksministerens sendebud ha under rettssaken?

– Det synes jeg vi skal snakke om på mandag, sier Eide, som samtidig bekrefter at han vil være på plass når rettssaken starter.

Hvorfor er det så viktig å få en nordmann som er dømt til døden hjem til Norge?

–Vi vet alle at saken er viktig og vi vet alle hvorfor. Derfor gjør vi så godt vi kan langs ulike kanaler og spor, men det viktigste nå er det som skal skje på tirsdag, sier Eide til det ventende pressekorpset utenfor fengselsmurene i Kinshasa.


SISTE NYTT

Siste nytt